Sărbătoarea creştină a Sfântului Martir Valentin

sfvalentin.jpg În ziua de 14 februarie (după calendarul apusean) şi în cea de 30 iulie (în calendarul răsăritean) este consemnată pomenirea Sfântului Mucenic Valentin, care a murit în închisoare ca martir în anul 270 d.Hr., la data de 14 februarie, în timpul împăratului Claudius. Este cunoscut ca sfântul care a binecuvântat iubirea curată, sinceră, adevărată, cununând multe perechi de tineri, într-o perioada în care împăratul interzisese căsătoria, pentru a putea înrola cat mai mulţi bărbaţi în armata sa. Pentru a descuraja pericolul concubinajului, al imoralităţii, el a îndemnat la respectarea poruncilor evanghelice şi la împlinirea iubirii prin Sfânta Taină a Căsătoriei. Acest lucru avea să-i atragă în cele din urmă moartea. El a rămas în memoria creştinilor ca sfântul care a accentuat valoarea Tainei Cununiei, a familiei. Cu sigurantă că a făcut-o pentru a-i feri pe tinerii din vremea sa de desfrânare, de concubinajul iresponsabil. De aceea multe perechi de tineri şi-au ales la Cununie ca ocrotitor pe Sfîntul Valentin.

Ce legătură este însă între viaţa unui sfânt, a unui martir şi modul eronat în care este el răstălmăcit azi, în pur stil comercial şi atât. Mesajul său de îndemn la căsătorie, la întemeierea unei familii bazate pe iubire, respect, responsabilitate, împlinire reciprocă, aproape că nici nu mai este pomenit. O sărbătoare creştină a fost transformată în marele kitsch mediatic Valentine’s Day. Viaţa acestui martir nu are nicio legătură cu zeul păgân Cupidon, fiul „zeitei dragostei” Venus, din reclame sau felicitări caraghioase, nici cu căsătoriile de o zi (sau de o noapte!), cu chefurile monstruoase şi toate acele manifestări care propagă o falsă iubire, imoralitatea, ceva ce nu are nicio legătura cu cel mai frumos şi mai divin sentiment din viaţa unui om.

Cunoscând adevărul despre această sărbătoare religioasă, ar trebui să ne reconsiderăm atitudinea faţă de semnificaţia acesteia şi să ne însuşim adevăratul mesaj al Sfântului Mucenic Valentin, mai presus de îndemnurile la imoralitate promovate în cel mai superficial stil comercial.

Reclame

3 Responses to Sărbătoarea creştină a Sfântului Martir Valentin

 1. mihai ghenoiu spune:

  Deci martir.

 2. Alex Androne spune:

  Da, martir. Aşa îl consemnează istoria bisericească. Ceea ce a ajuns această sărbătoare în ziua de azi….ştim cu toţi. Că şi Crăciunul, Paştele… zile sfinte, pe care le confundăm cu prilejuri pentru distracţii, cumpărături, dezmăţ şi altele de acest fel.

 3. elisa spune:

  In America s-a sarbatorit prima data?
  apoi au adus la noi,care primim orice,
  ti-e mila de bietii pacatosi,
  care fac orice ,numai sa faca ceva,
  dar de ce nu incearca sa faca
  un pas spre infinit?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: