Sfântul Ioan Casian şi Sfântul Gherman din Dobrogea (sec.IV-V)

sf-ioan-casian.jpg Biserica îi sărbătoreşte în fiecare an bisect, pe data de 29 februarie, pe Sfinţii Ioan Casian şi Gherman, originari din provincia Scythia Minor a Imperiului Roman, actuala provincie românească Dobrogea. În anii nebisecţi, pomenirea lor se face în ziua de 28 februarie. Ioan Casian, după părerea istoricilor care au cercetat viaţa lui, s-a născut undeva în centrul Dobrogei de astăzi (podişul Casimcei aminteşte de numele lui), în jurul anului 360.

sfgherman_din_dobrogea Împreună cu prietenul său din copilărie, Gherman, au trăit într-o mânăstire din apropierea locului natal, după ce au făcut amândoi studii la şcolile cele mai cunoscute din Tomis, capitala provinciei. După câţiva ani de viaţă ascetică retrasă au plecat la Constantinopol, capitala Imperiului, unde şi-au continuat studiile, iar de acolo s-au îndreptat spre Ţara Sfântă, unde au trăit câţiva ani într-o mănăstire de lângă Bethleem. Au plecat apoi în pustiurile Egiptului unde, de asemenea, au trăit mai mulţi ani în mânăstirile marilor asceţi de acolo, după care s-au reîntors în Constantinopol, oraş în care păstorea în vremea aceea marele Arhiepiscop Ioan Gură de Aur, care i-a şi hirotonit pe Gherman întru preot, iar pe Casian întru diacon. Duşmăniile faţă de marele Părinte bisericesc Ioan Gură de Aur erau foarte puternice şi însăşi împărăteasa Eudoxia a contribuit la o hotărâre nedreaptă, anume aceea ca Sf. Ioan Gură de Aur să fie îndepărtat din scaunul său de arhipăstor şi exilat undeva în Caucazul de astăzi, unde a şi murit. În urma conflictelor ce au măcinat scena politică din Constantinopole, cei doi călugări- Ioan Casian si Gherman, s-au deplasat la Roma, ca apărători ai cauzei Sf. Ioan Gură de Aur, unde au şi rămas în continuare, Casian fiind hirotonit preot. În jurul anului 415, Ioan Casian pleacă singur în sudul Galiei, Franţa de astăzi, unde se stabileşte în oraşul Marsillia şi unde a înfiinţat o mânăstire de călugări şi una de călugăriţe, cărora le-a dat cele dintâi Reguli monahale din Apus, fiind socotit unul dintre cei care au reglementat monahismul apusean. A organizat viata mânăstirească dupa modelul aşezămintelor similare din Orient, cu adaptările specifice lumii apusene.

Documentele vremii nu mai fac referire la Gherman, fiindcă acesta a murit cel mai probabil înainte de anul 415, la Roma. La rândul său Sfântul Ioan Casian trece la cele veşnice în anul 435 la Marsilia, unde este îngropat.

De la Sfântul Ioan Casian ne-au ramas mai multe scrieri de o valoare deosebită fapt pentru care este socotit în randul Sfinţilor Părinţi scriitori ai Bisericii. Toate aceste scrieri reflectă personalitatea sa deosebită, erudiţia şi legăturile spirituale pe care le-a avut cu marile personalităţi creştine ale timpului său. A scris lucrări teologice pentru apărarea dreptei credinţe, împotriva ereziilor care tulburau unitatea Bisericii (erezia nestoriană şi altele). Opera sa reprezentativă rămâne însă “Convorbiri cu Părinţii” (în 24 cărţi) – capodopera Sfântului Ioan Casian. Este prima scriere de acest gen din literatura creştină. Însumează cele mai reprezentative dialoguri, sfaturi, învăţături pe care sfântul le-a cules în timpul periplului său prin Ţara Sfântă şi pe la mânăstirile din pustiul Egiptului.

În cinstea sa s-a ridicat în judeţul Tulcea o mânăstire ce-i poartă numele. În apropierea localităţii Casimcea se găseşte şi o peşteră unde a petrecut împreună cu prietenul său Gherman primele experienţe ascetice duhovniceşti. Mai multe amănunte despre viaţa şi opera sa găsiţi AICI.

pestera-sf-ioan-casian.jpg Peştera Sf. Ioan Casian

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: