Pomenirea Sf. Ierarh CALINIC de la Cernica (11 aprilie)

În fiecare an pe 11 aprilie, creştinii ortodocşi români săvârşesc pomenirea Sf. Ierarh CALINIC de la Cernica, vrednic episcop român din secolul al XIX-lea, rămas în conştiinţa oamenilor ca o persoană sfântă, chiar din timpul vieţii sale. Dincolo de consemnările ce s-au păstrat, de cuvintele elogiose care au descris viaţa Sf. Calinic, vor rămâne mai ales mărturiile oamenilor simpli, ale credincioşilor care s-au bucurat de dragostea, de ajutorul, de binecuvântarea şi de cuvântul părintesc al Episcopului Calinic. Căci faptele vieţii sale vorbesc de la sine despre sufletul mare pe care l-a avut şi despre grija şi dragostea faţă de oamenii pe care i-a păstorit.

  S-a născut în oraşul Bucureşti, în ziua de 7 octombrie 1787 şi a primit la botez numele de Constantin. A primit de la părinţii săi primele învăţături de credinţă şi o educaţie creştină care avea să-i îndrume paşii pe calea bisericii. Când avea vârsta de 20 de ani, tânărul Constantin dintr-un îndemn lăuntric şi-a îndreptat paşii către Mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureştiului. După perioada de noviciat avea să intre în monahism, primind numele de călugărie Calinic. În Mănăstirea Cernica a vieţuit sfântul Calinic 43 de ani, nevoindu-se zi şi noapte, în post şi rugăciune, în muncă şi smerenie, în răbdare şi dragoste, aşa cum trebuie să fie viaţa celui care îşi dedică întreaga fiinţă slujirii Mântuitorului. Pentru viaţa sa exemplară, avea să fie ales stareţul mânăstirii, conducând acest sfânt lăcaş vreme de 31 de ani, cu multă dragoste şi străduinţă.

În anul 1850, Părintele Calinic a fost ales şi sfinţit Episcop al Râmnicului, unde a avea să împlinească şi alte fapte de vrednicie, pentru care a rămas în memoria oamenilor acelor locuri. De numele său se leagă ctitorirea Catedralei episcopale din Râmnic şi refacerea vechii tipografii, prin care a publicat numeroase cărţi creştine. Sfântul Calinic a păstorit în scaunul de la Râmnic vreme de peste 16 ani, după care, simţindu-se slăbit de bătrâneţe şi fiind bolnav, s-a întors la Mănăstirea Cernica, unde a mai trăit aproape un an, mutându-se către Domnul în ziua de 11 aprilie 1868.

  A fost îngropat, după a sa dorinţă, în biserica Sf. Gheorghe de la Cernica. Pentru viaţa sa exemplară şi pentru mărturiile tuturor celor care au fost martorii faptelor sale deosebite de iubire creştinească, Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor, pomenindu-l în această zi. Sunt numeroase mărturiile despre blândeţea şi mai ales milostenia Părintelui Ierarh Calinic. Rămăşiţele sale pământeşti se găsesc în biserica mare a mânăstirii Cernica, locul său de suflet.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: