Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (12 aprilie)

  În ziua de 12 aprilie, în calendarul lor creştin, românii îl cinstesc pe unul dintre cei mai vechi şi mai de seamă martiri pe care i-a dat pământul ţării noastre: Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, numit uneori şi „Sava Gotul” (334-372). Viaţa sa ne este cunoscută din Actul său martiric (Pr.Prof.Univ. Ioan Rămureanu, Acte martirice, Bucuresti, 1982, Colecţia PSB), precum şi din scrierile unor istorici bisericeşti. Sfântul Sava s-a născut în jurul anului 334, într-un sat din parţile Buzăului, din părinţi creştini. Încă din copilarie, s-a arătat râvnitor în evlavie faţă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după cum ne spune documentul citat. Se crede ca tânarul Sava s-ar fi călugărit într-una din multele aşezăminte monahale din Munţii Buzaului, unde se refugiaseră mulţi călugări, din calea populaţiilor migratoare care străbăteau ţara noastră în drumul lor spre alte meleaguri.   Între anii 370 si 372, regele Athanaric al goţilor, s-a stabilit în Dacia nord-dunăreană. El a început o puternică campanie împotriva împăratului bizantin Valens cu care a intrat în razboi. Mulţi creştini au suferit persecuţii grele în Dacia Traiană. Alţii, de teamă, s-au refugiat în sudul Dunării, în Moesia şi în Dacia Pontică. În Actul martiric al Sfântului Sava se precizează că în primăvara anului 372, a treia zi de Paşti,  ostasii lui Athanaric – conduşi de nobilul Atharid – au prins pe preotul Sansala şi pe tânărul Sava, i-au legat şi i-au chinuit, cerându-le să se se lepede de credinţa lor şi să se închine idolilor. Rezistând tuturor acestor grele încercări, Sfântul Sava a fost condamnat la moarte prin înecare. I s-a legat de gât un lemn greu şi a fost aruncat în apa râului Buzău (Museos). Era 12 Aprilie 372, a cincea zi dupa Paşti, când şi-a dat viaţa ca martir Sfântul Mucenic Sava, la vârsta de numai 38 de ani. Dupa ce l-au ucis, goţii l-au scos din apă şi l-au lăsat neîngropat, ca să-i înspăimânte şi mai tare pe ceilalţi creştini. Trupul său a fost luat de creştini şi de preotul Sansala – duhovnicul său, şi a fost îngropat cu cinstea cuvenită unui martir.

   Vestea despre noul martir s-a raspândit în lumea creştină de atunci. Aceasta a făcut ca Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, contemporan cu aceste evenimente, să se adreseze lui Junius Soranus, guvernatorul Dobrogei, capadocian ca şi Sfântul Vasile, pentru a-i trimite moaştele Sfântului Sava. În aceasta scrisoare se face precizarea că moaştele Sfântului Sava au fost aduse întâi în „Romania„, adică în Dobrogea, desigur în capitala provinciei, la Tomis (Constanţa), păstorită în acele timpuri de Episcopul Betranion (vezi AICI). De aici –moaştele Sfântului Sava au fost trimise Sfântului Vasile în Capadocia, însoţite de o epistolă. Aceasta poarta titlul de “Epistola a Bisericii lui Dumnezeu ce se găseşte în Capadocia către a Bisericii lui Dumnezeu din Goţia, către Bisericile locale ale Sfintei Biserici Universale. Documentul, scris în limba greacă, arată cultura deosebită a autorului ei – Episcopul Betranion, fiind prima scriere ce se păstrează şi care a fost redactată pe teritoriul Patriei noastre ( se găseşte în colecţia Patrologia Greacă, Colecţia Migne, vol. XXXII, scrisoarea 55). După primirea moaştelor noului martir, Sfântul Vasile a răspuns prin două scrisori adresate Episcopului Betranion al Tomisului şi în care îl numeşte pe Sfântul Sava „atlet a lui Hristos”, „martir al adevărului care a luat cununa dreptăţii”.

   Această corespondenţă între unul dintre cei mai mari Părinţi ai Bisericii – Sf. Vasile cel Mare şi unul din străluciţii ierarhi de la Tomis, este de o importanţă covârşitoare pentru istoria creştinismului românesc, pentru că ne arată că în nordul Dunării pulsa în secolul al IV-lea o viaţă creştină intensă, fiind aici o organizare bisericească cu preoţi, cântăreţi, biserici şi comunităţi creştine care prăznuiau anumite sărbători (Învierea Domnului). Creştinismul era răspândit şi la sate. Populatia daco-romană a continuat să existe şi sub goţi, ca şi sub ceilalţi migratori de mai târziu, păstrând legături neîntrerupte cu populaţia de limbă latină de pe celalalt mal al Dunării (Dobrogea). De asemenea, este prima menţionare a numelui de Romania ! Învăţătura creştină era atât de puternică pe teritoriul de azi al patriei noastre în secolul al IV-lea, încât din rândul credincioşilor de aici unii şi-au dat viaţa pentru Hristos ca martiri, ca de exemplu Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (vezi amănunte şi la Pr.Prof. Univ.Dr. Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, vol. I, Bucuresti, 1980, p. 102).

   Despre viaţa sfântului puteţi citi şi AICI.

Reclame

3 Responses to Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (12 aprilie)

 1. Revelatie
  Oare ar fi posibil de aflat numele satului unde Sf. Mare mucenic Sava s-a născut ? Cel putin biserica din acel sat sau una dintr-un sat apropiat sa-I poarte numele, sau un alt semn al pretuirii …
  La nord de satul Scaieni com Bozioru, langa Muscelul Caramanesc , un masiv cu varful retezat se numeste Varful Gotilor ; parca simt o parere de rau ca abnia la varsta la care am ajuns sa aflu pentru prima data ca pentru cateva zeci de ani , cel putin tinutul Buzaului s-a numit Gotia !? Cu ce ve-ar fi micsorat in timp aceasta informatie ? Ce continut are actul martiric ? Multumesc de gazduire ! Sa fie bine !

 2. Alex Androne spune:

  Bun venit aici! Tema este foarte interesanta şi plină de multe necunoscute după atâtea veacuri. Ar merita căutate cât mai multe amanunte, răspunsuri, izvoare istorice. Personalitatea Sfântului Sava nu trebuie trecută cu vederea, căci ne reprezintă spiritualitatea autohtonă şi valorile pentru care merită să facem mai multe, de vreme ce înaintaşii şi-au dat şi viaţa. Voi mai reveni.
  Numai bine!

 3. A. Androne spune:

  # Istoria este plină de semne de întrebare! Greu de răspuns la multe întrebări. Este clar că trebuie făcută lumină în aceste puncte neclare ale istoriei acestor meleaguri, chiar dacă nu ne convine adevărul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: