Marele Leonardo…

Ziua de 15 aprilie ne aminteşte de naşterea Lui Leonardo da Vinci (1452-1519) – mare personalitate a culturii universale. Spirit universal, artist de excepţie, om de ştiinţă, inventator, filozof şi vizionar în ceea ce priveşte cuceririle tehnicii, Leonardo întrupează în mod strălucit spiritul universalist al Renaşterii şi rămâne unul dintre oamenii cei mai importanţi din acea epocă.

Leonardo da Vinci s-a născut la 15 aprilie 1452, nu departe de Florenţa. Cele mai frumoase clipe ale copilăriei şi ale adolescenţei, şi le-a petrecut pe colinele micului oraş Vinci, în mijlocul naturii. Despre începuturile sale artistice s-a păstrat o istorioară care ne spune că la 14 ani copilul Leonardo a pictat pe un scut chipul unui dragon atât de reuşit, încât a uimit pe toţi cu talentul său.

Este considerat un deschizător de drumuri în artele plastice. De numele său se leagă caracterul original al tehnicii pe care a utilizat-o: sfumato şi jocul clarobscurului. Rămâne unic şi pentru arta compoziţiei şi felul grupării personajelor în operele sale.

Viaţa sa a însemnat o serie lungă de peregrinări prin marile oraşe ale Italiei: Milano, Florenţa, Roma, Veneţia şi altele, iar ultimii ani ai vieţii şi i-a petrecut în Franţa.

În perioada 14951498 a realizat marea sa compoziţie murală – „Cina cea de Taină” pe peretele refectoriului mănăstirii dominicane „Santa Maria delle Grazie” din Milano, atingând culmea măiestriei sale artistice. Prin această pictură monumentală, el a creat un adevărat prototip al acestei scene biblice atât de importantă pentru religia creştină. Pe lângă această operă, Leonardo a dăruit posterităţii, lumii întregi, şi alte opere nemuritoare care încântă şi astăzi pe toţi cei iubitori de artă, de frumos.

Artist de excepţie, sculptor, arhitect genial, urbanist, biolog strălucit, fizician…. şi încă multe altele – toate acestea sunt faţete ale unei personalităţi strălucitoare. Admirat de unii, dar şi contestat de alţii, Leonardo va rămâne un reper fundamental al culturii umanităţii. Un om dăruit de Dumnezeu.

Reclame

One Response to Marele Leonardo…

  1. romuluss spune:

    Ma bucur ca am gasit la tine acest post de Leonardo din Vinci in traducere. Intr-adevar o mare personalitate si un exemplu de urmat in multe domenii.

    In ultima vreme m-am focalizat pe cautarea de valori autentice, lucruri care prin frumusete, perfectiune reflecta trasaturile Lui Dumnezeu. Desi tot ce creaza El, creaza prin oameni imperfecti supusi pacatului, totusi vedem adevarate realizari impresionante.

    Tabloul Cinei l-am avut in camera mea din copilarie, si de multe ori mi-a trezit intrebari, admiratie si m-a purtat cu gandul la Dumnezeu. Acum nu mai am acea icoana, in schimb cred ca mi-ar face placere sa o am din nou.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: