Dreptul IOV (6 mai)

Una dintre cele mai deosebite cărţi din Vechiul Testament este Cartea Iov (vezi aici). Cel care se găseşte în centrul acestui capitol al Sfintei Scripturi este dreptul Iov, pe care Biserica îl cinsteşte în ziua de 6 mai. Viaţa sa, aşa cum este oglindită în paginile cărţii ce-i poartă numele, este un exemplu viu de dăruire către Dumnezeu şi de înţelepciune. Persoana lui Iov este una istorică, nu este o legendă, un mit, ci un om în carne şi oase care a rămas în conştiinţa atâtor generaţii de credincioşi. Sfîntul şi dreptul Iov se trăgea din seminţia lui Avraam, fiu din fiii lui Isav. El îşi avea obârşia sa în pămîntul Hus, în ţinuturile de azi ale Arabiei, şi era cel mai bogat om din acea parte de lume, fiind foarte temător de Dumnezeu şi credincios şi milostiv cu semenii săi. El avea şapte feciori şi trei fete care urmau exemplul tatălui lor în bunătate şi credinţă.

Viaţa fiecărui om are şi încercări prin care se căleşte. Şi dreptul Iov avea să treacă prin astfel de încercări. Grele încercări…. Într-o singură zi avea să piardă tot: şi avere, şi copii, şi sănătate, şi prestigiul în faţa celorlalţi oameni. Dintr-o persoană respectabilă, a ajuns un biet lepros, ocolit de toţi, dispreţuit, zăcând pe gunoi, plin de răni, în afara cetăţii. Mai are însă puterea să spună: „Gol am ieşit din pîntecele maicii mele, gol mă voi duce în groapă; Domnul a dat, Domnul a luat! Precum a voit Domnul, aşa a făcut. Fie numele Domnului binecuvîntat de acum şi pînă-n veac!” (Iov 1, 21). Cuvinte profunde la adevărul cărora suntem chemaţi cu toţi să medităm. Din toate acestea cîte i s-au întîmplat, Iov n-a greşit înaintea Domnului nici cu inima, nici cu gura; pentru că n-a zis nimic fără de minte împotriva Domnului. Atât de tare se temea Iov de Dumnezeu, atât de profundă îi era credinţa că ştie Dumnezeu ce e mai bine pentru fiecare. Într-o situaţie atât de grea, în care mulţi ar fi căzut în deznădejde, Iov a rămas mai departe alături cu inima de Dumnezeu. Dorinţa diavolului de a-l vedea înfrânt pe omul cel drept al lui Dumnezeu, s-a dovedit deşartă. Iar Domnul avea să încununeze din plin credinţa sa puternică, devotamentul faţă de Părintele ceresc. Peste toate pierderile şi grelele suferinţe, avea să treacă cu bine şi să traiască viaţă îndelungată şi binecuvântată de Dumnezeu.

Cartea lui Iov, este unul dintre cele mai frumoase capitole ale Bibliei. O carte poetică, bogată în învăţături şi sensuri sfinte. Iov a rămas peste veacuri ca exemplul desăvârşit de stăruinţă în credinţă, dincolo de toate încercările şi necazurile vieţii. Un exemplu pe care suntem chemaţi să-l urmăm şi noi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: