Mitropolitul Grigorie Dascălul al Ţării Româneşti (22 iunie)

  În rândul marilor personalităţi pe care Biserica Ortodoxă Română le cinsteşte pentru exemplul vieţii lor, se numără şi Mitropolitul Grigorie Dascălul al Ţării Româneşti, ierarh vrednic şi om de o statură morală deosebită. A cărui figură strălucită a rămas în memoria contemporanilor săi, dar şi a generaţiilor următoare. Cu adevărat un „om al lui Dumnezeu”. A păstorit Mitropolia Ţării Româneşti între anii 1823-1834.

S-a născut la Bucureşti în 1765. După ce a studiat la renumite şcoli din Bucureşti, a ajuns ucenic al marelui Satreţ Paisie Velicicovschi, fiind călugărit la Mănăstirea Neamţ, un adevărat focar de spiritualitate al acelor vremuri. Dornic de desăvârşire, la îndemnul Sfântului Paisie, tânărul monah Grigorie a vieţuit o perioadă de timp la Sfântul Munte Athos. Revenind în ţară, s-a aşezat la mănăstirea Căldăruşani, lângă Bucureşti, aşezământ monahal renumit, reorganizat de Cuviosul Stareţ Gheorghe de la mănăstirea Cernica. Şi aici a căutat să-şi sporească preocupările duhovniceşti şi cărturăreşti.

În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost chemat la Bucureşti de către domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales Mitropolit al Ţării Româneşti. Ca arhipăstor, mitropolitul Grigorie Dascălul a desfăşurat o neobosită activitate pastoral-misionară şi social-culturală. O grijă deosebită a avut pentru problema învăţământului, într-o vreme în care şcolile erau foarte rare şi numai pentru cei cu bani. A întemeiat mai multe şcoli teologice în cuprinsul Mitropoliei, pentru o mai bună instruire a preoţilor, din dorinţa ca aceştia să fie, la rândul lor, factori de iluminare a poporului prin educaţie. Ca  prim efor”al şcolilor din Ţara Românească, a lansat un program prin care dispunea ca pe lângă fiecare biserică sau mânăstire din Mitropolie, copiii comunităţii să primească educaţie, învăţând scrisul, cititul şi învăţăturile creştine. O idee care s-a împlinit în bună măsură, fiind o premiză favorabilă pentru viitoarea organizare a învăţământului românesc.

A rămas în memoria oamenilor cu numele de „Dascălul”, datorită erudiţiei sale. Bun cunoscător al limbilor clasice, a tradus numeroase lucrări din scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii pe care le-a publicat spre folosul duhovnicesc al credincioşilor. La moartea sa au rămas o mulţime de cărţi pregătite spre a fi oferite în dar şcolarilor. Întreaga viaţă şi lucrare a mitropolitului Grigorie în slujba Bisericii a fost un exemplu de sfinţenie şi de iubire părintească pentru păstoriţii săi. De sprijinul său material au beneficiat numeroşi săraci, văduve, orfani, oferindu-le hrană, adăpost şi cărţi de învăţătură. Activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul în scaunul de mitropolit al Ţării Româneşti a fost întreruptă de către administraţia rusă instaurată în Principatele române, fiind exilat timp de peste patru ani la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani.

Sfântul Ierarh Grigorie s-a îngrijit, în mod special, şi de restaurarea catedralei mitropolitane din Bucureşti, veche ctitorie cantacuzină. Pentru viaţa, activitatea şi strădania sa duhovnicească, Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în istoria Bisericii şi a poporului român drept cel mai de seamă întâistătător al scaunului mitropoliei Ţării Româneşti din secolul al XIX-lea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: