Adormirea Maicii Domnului (15 august)

Ziua de 15 august este una cu totul deosebită pentru lumea creştină. Este ziua în care ne amintim de mutarea la cer a Maicii Domnului – Aceea datorită căreia s-a împlinit mântuirea lumii prin întruparea Fiului lui Dumnezeu. Maica Domnului rămâne în credinţa creştină ca cea mai sfântă fiinţă omenească, pe care Dumnezeu a ales-o pentru ca Mântuitorul să primească dintr-însa firea noastră omenească, pe care a înălţat-o prin jertfa Sa dumnezeiască, eliberând-o din robia păcatului şi a morţii.

Maica Domnului reprezintă pentru noi, oamenii, cea mai înaltă sfinţenie omenească cunoscută şi cinstită de Biserică. Prin întruparea minunată de la Duhul Sfânt a Fiului lui Dumnezeu, firea omenească s-a sfinţit în Fecioara Maria, de aceea o numim şi Născătoare de Dumnezeu. I-a fost alături Fiului său dumnezeiesc în toate momentele vieţii Sale pământeşti. Prin tot ceea ce a făcut, ea a arătat o imensă iubire faţă de Acela prin care omenirea s-a împăcat iarăşi cu Creatorul. Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seamă dintre sărbătorile închinate ei. Nu vorbim despre moartea ei, pe care o numim adormire, căci Maica Domnului s-a dus din nou la Fiul său. Mutarea la cer a Maicii sfinte, este asemeni unei întoarceri acasă, întru Împărăţia cea cerească a lui Dumnezeu. Spre această acasă suntem chemaţi şi noi, cei ce mărturisim credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos. Prin mutarea la ceruri a Prea Sfintei Fecioare Maria, noi oamenii am câştigat o rugătoare şi mijlocitoare sfântă înaintea lui Dumnezeu. De aceea o invocăm în rugăciunile noastre, cerându-i ajutorul şi mijlocirea. Va rămâne de-a pururea Mama noastră, a tuturor.

Ziua aceasta este cinstită de creştini prin slujbe deosebite. Este o sărbătoare care a fost precedată de două săptămâni de post, de pregătire sufletească şi trupească. În biserici se cântă troparul Maicii Domnului prin care îi recunoaştem meritele sale deosebite: „Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu o ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre”(Troparul Adormirii Maicii Domnului).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: