Sf. Ierarh Alexandru – Arhiepiscopul Constantinopolului (30 august)

A fost unul dintre străluciţii ierarhi ai Bisericii creştine din veacul al IV-lea. Un mare conducător bisericesc şi mai ales un mare apărător al credinţei creştine, într-o perioadă de mari tulburări, datorate ereziei lui Arie, care nega divinitatea Mântuitorului Iisus Hristos.

A trăit la începutul secolului al IV-lea, fiind contemporan cu marele Împărat Constantin cel Mare, cel care a dat edictul de libertate pentru religia creştină (Milano, 313). Sf. Alexandru a fost ucenic apropiat al Arhiepiscopului Mitrofan – episcop al Bizanţului, cetatea care avea să devină strălucita capitală imperială Constantinopol. A fost hirotonit preot, apoi episcop, succedându-i Arhiepiscopului Mitrofan în scaunul episcopal al Constantinopolului. A participat la lucrările Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325), remarcându-se prin fermitatea cu care l-a combătut pe ereticul Arie şi învăţătura lui, alături de alţi mari teologi şi conducători ai Bisericii. De altfel, întreaga sa viaţă a fost o continuă luptă pentru apărarea credinţei creştine, a adevărurilor de credinţă aşa cum au fost ele lăsate de Mântuitorul şi propovăduite apoi de către Apostoli. Au rămas consemnate faptele sale din capitala Constantinopol, loc a numerose confruntări cu ereticii arieni.

Sfântul Ierarh Alexandru s-a mutat la Domnul la câteva luni dupa moartea Sfântului Constantin cel Mare (337), la vârsta de 98 de ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: