Anul Nou bisericesc (1 septembrie)

Astăzi, 1 septembrie 2008, potrivit calendarului răsăritean şi a tradiţiei ortodoxe, începe un nou an bisericesc. În Imperiul Roman, anul nou începea la 1 septembrie, zi numită Indiction. Era o zi care marca un nou început în viaţa oamenilor, precum şi în societatea în care trăiau. Acest obicei a fost preluat şi de către Biserica primară, această zi rămânând înscrisă în caledar ca început al anului nou bisericesc. Asta chiar dacă tradiţia laică s-a îndepărtat cu timpul de acest obicei, adoptând o altă dată pentru anul nou.

Tot Tradiţia creştină consemnează că, în această zi, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Sinagoga iudeilor din Nazaret, citind din cartea Profetului Isaia, pe care o deschisese în locul unde era scris: „Duhul Domnului este peste Mine, că Domnul M-a uns să binevestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor robiţi slobozire şi celor prinşi în război libertate; Să dau de ştire un an de milostivire al Domnului şi o zi de răzbunare a Dumnezeului nostru” (Luca 4, 16-22 după Isaia 61, 1-2). Apoi dând cartea slugii şi şezând, a zis: „Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre”.

În Hristos Domnul, fiecare nou an pe care îl începem este un an binecuvântat, pentru că în El  aflăm toată binecuvântarea şi harul care le sfinţeşte pe toate. În El s-au împlinit toate profeţiile şi mai ales cea despre mântuirea oamenilor şi a lumii întregi.

Păstrând tradiţia, dorim fraţilor creştini multă sănătate, pace în suflete, bucurie şi binecuvântare dumnezeiască în viaţa tuturor!

Reclame

4 Responses to Anul Nou bisericesc (1 septembrie)

 1. Camix spune:

  Interesantă descoperire, Alex! 🙂

  Fie ca acest început de an bisericesc să ne pună pe gânduri spre cer mai mult!

 2. Alex Androne spune:

  Bun venit pe aici Camix!. Mă bucur că am putut oferi lucruri de folos. Un an binecuvântat tuturor!

 3. Micul Teolog spune:

  Fiecare zi e o provocare noua… dar cum se face ca oamenii nu iau aminte la vorba aceea „ziua de maine nu-i a ta !

  Exista Timp ca noi, oamenii sa fi mai buni unii cu altii , sa invatam din greselile stramosilor nostri pentru a nu le repeta…dar asta e: cu fiecare secunda ne apropiem de sfarsit .

  Fie ca anul acesta sa fim mai intelepti, sa il cautam pe Dumnezeu mai mult si Domnul nostru Iisus Cristos sa ne binecuvinteze cu pace si liniste! (de Dumnezeu are nevoie România, nu de Europa).

 4. Alex Androne spune:

  Asa să fie, Micule Teolog! Bine ai revenit pe aici. Să ne dea Domnul tuturor un an binecuvântat, cu pace, linişte şi bună înţelegere între oameni.
  Aşa e, România are mare nevoie de Dumnezeu, de credinţă, de valorile religios-morale, la fel de mult cum şi Europa are nevoie de acestea. Lumea întreagă are mare nevoie de întoarcerea la religiozitate, la tot ceea ce ne poate reda omenia şi acea „aură divină” pe care omul modern a lepădat-o atât de lesne, neputând să o înlocuiască cu nimic.
  Cu ce L-ar putea omul „înlocui” pe Dumnezeu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: