Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie)

„Naşterea ta, Născătoare de Dumnezeu, bucurie a vestit la toată lumea:
căci din tine a răsărit soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru;
şi, dezlegând blestemul, a dat binecuvântarea şi, omorând moartea,

ne-a dăruit viaţa cea veşnică.”
(Troparul Sărbătorii)

  Cuvântul Mântuitorului către Nicodim, fariseul care venise la Dânsul în ceas de noapte, ne spune cel mai bine despre imensa Iubire a lui Dumnezeu faţă de oameni, făpturile pe care le-a creat după “chipul şi asemănarea Sa”, dar care au decăzut grav prin păcat şi neascultare:“Căci Dumnezeu aşa de mult a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea” (Ioan 3,1-17). Ele sunt cheia întregii opere de mântuire a lumii. La răutatea şi rătăcirea omului, Dumnezeu a răspuns cu Iubire. La îndepărtarea oamenilor de Creatorul lor, Dumnezeu a răspuns cu cea mai mare apropiere, venind Însuşi în mijlocul oamenilor, prin Fiul Său, pe Care L-a trimis ca Mântuitor al lumii. Aceea prin care a fost posibilă în-omenirea Logosului divin, este cea pe care Biserica o prăznuieşte în mod deosebit în ziua de 8 septembrie. Sfânta Fecioară Maria, vasul ales în care s-a sălăşluit a doua persoană a Sfintei Treimi în chip minunat, de la Duhul Sfânt, dăruind din trupul său curat, un trup omenesc Celui de necuprins, Dumnezeului cel veşnic. După sărbătoarea Buneivestiri (25 martie) şi cea a Adormirii Maicii Domnului (15 august), praznicul Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie) reprezintă încă o mare sărbătoare închinată Preacuratei Fecioare Maria. Este prima mare sărbătoare a anului nou bisericesc (început la 1 septembrie). O închinăm Celei mai de seamă făpturi a neamului omenesc. Căci Celei din care S-a născut Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul, îi datorăm tot respectul nostru, preacinstirea şi venerarea, căci rolul pe care l-a jucat în planul divin de mântuire a lumii a fost unul hotărâtor. A dat naştere Mântuitorului, L-a crescut cu multă îngrijire, L-a ocrotit şi L-a urmat mai târziu  în tot ce a făcut. Ea va rămâne de-a pururi Mama Fiului lui Dumnezeu , dar şi mama spirituală a tuturor creştinilor. O pomenim în rugăciunile noastre, îi cerem ajutorul şi mijlocirea pe lângă Fiul său, aşa cum a făcut-o şi aici, pe pământ, de atâtea ori.

Din Tradiţia creştină ştim că părinţii Maicii Domnului au fost Drepţii Ioachim şi Ana, oameni sfinţi, cu o viaţă deosebită, împlinitori întru toate ai poruncilor divine. Tot din Tradiţie ştim că ei erau sterpi şi că erau în vârstă. Cu toate acestea, ei îşi doreau din tot sufletul un copil, o rază de bucurie şi binecuvântare în viaţa lor. S-au rugat Domnului cu ardoare, au făcut jurăminte, au făcut milostenii, şi-au pus toată nădejdea în mila lui Dumnezeu. Fecioara Maria a fost rodul rugăciunilor, lacrimilor şi frângerii inimii părinţilor ei, un rod al îndurării lui Dumnezeu, un copil dorit, cerut şi dobândit prin rugăciune. Un copil cu o chemare dumnezeiască pe umeri: chemarea de a fi Mama care a dat trup de om lui Dumnezeu, Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Reclame

4 Responses to Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie)

 1. Animalici spune:

  Mda… sincer e prima oara cand aud de asta 😛

 2. Alex Androne spune:

  Bun venit pe aici. Fiecare ar trebui să recunoaştem că sunt atât de multe lucruri despre care auzim …”pentru prima oară”. Nu le ştim niciodată pe toate. E bine că ajungem să le aflăm.
  Mă bucur că am putut oferi ceva de folos. Numai bine!

 3. Laura spune:

  Doamne ajuta!
  Ma iertati, dar aceasta nu este icoana Nasterii Maicii Domnului, ci a Sfantului Ioan Botezatorul. Luati aminte la Sfantul Zaharia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: