Manuscrisele de la Marea Moartă pe internet

La sfârşitul lunii august, un anunţ al Autorităţii Israeliene a Antichităţilor avea să stârnească un mare interes pe marginea unora dintre cele mai celebre manuscrise ale antichităţii. Este vorba de manuscrisele de la Marea Moartă – cele mai vechi documente care conţin fragmente importante din cărţile Vechiului Testament, prima parte a Bibliei. Instituţia mai sus-menţionată a anunţat că aceste manuscrise, care au stârnit un interes extraordinar încă din momentul descoperirii lor, vor fi fotografiate şi postate pe internet, pentru a fi văzute de către oamenii din lumea întreagă. După 61 de ani de păstrare în cele mai severe condiţii de securitate, anunţul a fost primit cu bucurie de către toţi cei interesaţi de aceste documente foarte importante, despre care s-a scris mult în această perioadă. Aceste scrieri străvechi au fost descoperite cu totul întâmplător, în anul 1947 de către un păstor, într-o grotă de la Qumran, din apropierea Mării Moarte. Evenimentul a fost socotit drept una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea. Manuscrisele au fost păstrate de către Autoritatea Israeliană a Antichităţilor în condiţii de maximă securitate, accesul la acestea fiind mult limitat. Documentele au o importanţă istorică, religioasă, şi culturală extraordinară, fiind cele mai vechi texte cunoscute din Biblie.

Manuscrisele datează din secolele III î.Hr – I d.Hs.(aprox. 250 î.Hr. – 70 d.Hr) şi conţin extrase din toate cărţile Vechiului Testament, dar şi texte apocrife, care nu se găsesc în canonul Sfintei Scripturi. Cel mai valoros manuscris este exemplar integral din Cartea lui Isaia, una dintre cele mai importante cărţi profetice vechitestamentare. Au fost folosite tehnici ultramoderne de fotografiere, dezvoltate de specialiştii de la NASA, pentru a arhiva şi scoate la lumină miile de fragmente ale manuscriselor, care până în prezent nu au putut fi accesibile marelui public din cauza gradului mare de fragilitate. Textele, scrise în limbile ebraică şi aramaică, au fost scrise pe foi de papirus sau pe bucăţi de piele animală tăbăcită. O parte din acestea au fost expuse la Muzeul „Israel” din Ierusalim. Cele aflate într-o stare avansată de degradare, au fost restaurate după metode ştiinţifice moderne, pentru a opri procesul de deteriorare care le-a afectat după scoaterea lor la lumină. Sunt în jur de 900 de manuscrise, un număr destul de mare, ceea ce face şi mai dificilă studierea lor în totalitate.

Istoricii au stabilit că aceste manuscrise au aparţinut grupării esenienilor o sectă ascetică evreiască, care a avut un ecou deosebit în acea epocă. Esenienii au întemeiat una dintre cele mai vechi forme de viaţă ascetică, încă dinainte de naşterea creştinismului.

Importanţa manuscriselor este cu atât mai mare cu cât, în afară de textele sacre, ele cuprind şi o serie de informaţii deosebit de importante despre istoria poporului Israel, despre templul din Ierusalim înainte de distrugerea lui de către romani în anul 70 d.Hs., despre locurile sacre ale evreilor, un calendar solar, rugăciuni ale esenienilor, texte de interpretări biblice şi multe altele. Manuscrisele sunt foarte importante pentru studiile biblice, pentru stabilirea cu acurateţe a corectitudinii textului biblic, dar şi pentru istoria poporului Israel şi a Bisericii creştine în perioada ei de început. Probabil că cercetătorii vor scoate la iveală încă multe amănunte interesante.

Foto: Marea Moartă, numită astfel datorită salinităţii sale ridicate, care face imposibilă orice formă de viaţă în apele ei

Reclame

7 Responses to Manuscrisele de la Marea Moartă pe internet

 1. elisa spune:

  …Dar marea nu e moarta din pricina pacatului sodomiei?
  parca asa stiam ca Dumnezeu a blestemat-o,
  de aceea nu are in ea viata!

 2. Alex Androne spune:

  – Întocmai, Doamna Eliza! Biblia aşa ne relatează, că în locul cetăţilor supuse păcatului, după pedeapsa divină a apărut în locul lor Marea Moartă, un loc teribil de ostil vieţii. Ca să ne-aducă aminte de dreptatea divină.

  – Ar trebui să ne gândim şi să încercăm să dăm sărbătorii Sf. Valentin o „faţă creştină”. Pentru că la origini această zi a fost una a cinstirii unui martir al creştinătăţii, un erou al credinţei, nu ceea ce au făcut din ea oamenii de azi. Din păcate…

  – Nu trebuie să socotim că creştinii au ajuns să cinstească azi mai mult lemnul Crucii, decât pe Mântuitorul Însuşi. Cinstim Sfânta Cruce pentru că ea este „altarul” Jertfei lui Hristos. Un altar de jertfă rămâne mereu un altar sfânt. Gândindu-ne la Cruce, nu ne gândim la lemn, la materialul ei, ci la ceea ce a făcut Domnul Iisus pentru noi oamenii, din imensa Sa iubire de oameni. Ne uităm la Cruce pentru ca să-L vedem pe Hristos cel răstignit, mort şi ÎNVIAT! Crucea este „semnul mântuirii noastre”, al prezenţei vii a Domnului în viaţa noastră, a oamenilor.

 3. elisa spune:

  Desigur,eu ma refeream la oamenii cu care vin in contact ,ii aud mereu cinstind Crucea,dar cum spuneam,prea superficial,folosind-o ca un talisman,nu ducandu-si viata,firea,pacatele,la Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul.

 4. Alex spune:

  Aşa este, mulţi au ajuns să vadă în Cruce un „talisman”, un obiect „aducător de noroc” sau chiar un obiect de podoabă, o bijuterie ca toate bijuteriile. M-a oripilat o imagine de pe o revistă, in care era o cruce pe care scria mare:”Dolce & Gabana”. Ori pe cruce s-a răstignit Domnul Hristos, nu…altcineva. Au oamenii acest „talent” de a batjocori si cele mai sfinte lucruri. Despre cuvântul Domnului…ce să mai spunem?

 5. elisa spune:

  M am uitat aseara la Monahul de la Roha,am vazut prima parte…asa o liniste
  pluteste in jur,e atata curatenie,fata de ceea ce vedem acum pe strada,mi-au placut intotdeauna manastirile,aeruln acela nepoluat de stricaciune.
  Uf,ca urat,tot mai urat e in jur>
  Da,spunea cineva ca un pastor adventist,a inteles dupa 13 ani,ca e gresit sa vorbeasca de Ellen White si a inceput sa predice fara sa o mai aminteasca..apoi l-au dat afara din cauza asta,desi el a explicat ca nu e normal sa vorbeasca mai mult de ea decat de Hristos.
  Diavolul incerca tot felul..si rade tinandu-se cu mainile de burta..cat suntem de naivi..
  ori credem ca suntem undeva membrii si ne ducem in cer,ori credem sa ne facem semnul crucii si suntem absolviti de vina,el e smecher ca e tare batran,dar noi suntem preea superficiali , in tot ce facem sau traim.

 6. Eu vreau sa stiu de ce Marea Moarta nu este o mare, pana azi la 8 va rog frumos 😦

  • Alex Androne spune:

   Dacă mai cauţi pe internet, vei găsi mai multe amănunte despre Marea Moartă. Ea este de fapt un lac mai mare, care se alimentează din apa râului Iordan. Suprafaţa variază, în funcţie de secetă, de la 600 la 1000 de kilometri pătraţi. Este considerată „marea” cu una dintre cele mai sărate ape din lume, în care nu trăieşte aproape nimic. Pe lângă mările cunoscute – Neagră, Mediterană, Baltică, Caraibilor, etc, Marea Moartă este foarte mică, un lac mai mare, cum spuneam mai sus. Cred că poţi găsi şi alte informaţii. Mult succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: