Sfântul Ioan Gură de Aur (13 noiembrie)

ioanguradeaur Pe 13 noiembrie Biserica îl cinsteşte pe unul dintre cei mai de seamă Ierarhi, slujitor strălucit al Bisericii lui Hristos, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Personalitate aleasă, orator de neegalat, exeget strălucit, Sfântul Ioan Hrisostom este preţuit şi cinstit în toate Bisericile creştine. Omiliile sale sunt folosite şi astăzi ca predici, pentru mesajul lor profund şi pentru actualitatea lor. In ele se reflectă atât de bine viaţa autentică a Noului Testament precum şi îndemnul la moralitate, simplitate şi sobrietate – caracteristici esenţiale ale unei vieţi creştine autentice. Sfântul Ioan rămâne prototipul slujitorului creştin, fidel până la capăt datoriilor sale spirituale şi neplecat compromisurilor acestei lumi. Posteritatea i-a adăugat cu cinste supranumele „Gură de Aur“ (Hrisostom).

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în anul 344, în Antiohia – vestit centru creştin în antichitate. Mama sa, rămasă văduvă de tânără, şi-a închinat viaţa creşterii copilului. Ioan a fost botezat la vârsta de 20 de ani şi a avut cei mai vestiţi dascăli din Antiohia: Libanius şi Andragatie. În munţii din preajma Antiohiei şi-a petrecut patru ani într-o mănăstire şi doi ani de pustnicie, într-o peşteră. Arhiepiscopul Meletie l-a hirotonit diacon (38l), iar Arhiepiscopul Flavian, urmaşul lui Meletie, l-a hirotonit preot (386). În această vreme, Sfântul Ioan a scris vestitul tratat „Despre preoţie“, închinat prietenului său Vasile. Ca preot, timp de 12 ani, a fost slujitorul şi predicatorul Patriarhiei din Antiohia. Din acest timp ne-au rămas o serie de cuvântări şi comentarii la texte evanghelice şi epistolele pauline. După moartea lui Nectarie, Arhiepiscopul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales întâistătător spiritual al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Sfântul Ioan s-a ostenit mult şi cu răspândirea credinţei şi convertirea la adevărata credinţă a goţilor arieni de la Dunăre, cu evanghelizarea locuitorilor de la sate, cu întemeierea de aşezăminte pentru bolnavi şi săraci, pentru fecioare şi văduve. El este cel care a alcătuit Sfânta Liturghie care-i poartă numele, în forma în care se săvârşeşte neîntrerupt până astăzi în bisercile ortodoxe. A scris peste 500 de predici moralizatoare care vizau îndreptarea moravurilor din vremea sa, împotriva luxului, a lăcomiei şi a altor păcate, dar şi pentru propovăduirea Evangheliei iubirii de oameni. Intransigenţa sa avea să-l pună într-un conflict grav cu însăşi împărăteasa de la Constantinopol. Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun şi surghiunit la Cucuz, în Armenia. S-a stins din viaţă în Armenia, în exil, la 14 septembrie 407. Ultimele sale cuvinte au fost: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!“.

În anul 438, patriarhul Proclu al Constantinopolului a mutat moaştele Sfântului Ioan în Biserica „Sfinţilor Apostoli“ din Constantinopol. Din 1 mai 1626, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur se găsesc la Roma.

Sfântul Ioan Gură de Aur este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 şi 30 ianuarie. Este cinstit împreună cu ce Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Grigorie Teologul – Sfinţii Trei Ierarhi, mari dascăli ai lumii creştine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: