Sfântul Apostol Filip (14 noiembrie)

sfapostol-filip1 Acest ucenic al Mântuitorului şi Apostol al Bisericii, este cinstit în această primă zi a postului Crăciunului. Era originar din localitatea Betsaida din provincia Galileea. Sfântul Filip a fost chemat chiar de Domnul Iisus Hristos ca să-i devină ucenic şi apostol. Sfântul Filip a mărturisit despre Mesia atunci când l-a întâlnit pe Natanael, i-a zis: „Am găsit pe Acela despre Care a scris Moise în Lege şi prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret“ (Ioan 1,45). Sfântul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Domnul Hristos.

Documente descoperite recent atestă faptul că Sfântul Apostol Filip l-a însoţit pe Sfântul Apostol Andrei în Scythia Minor, Dobrogea de astăzi, pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu oamenilor de acolo. Cel care a prezentat descoperirea acestui adevăr istoric în documentele antichităţii creştine este Acad. Prof. univ. dr. Emilian Popescu. Domnia sa aminteşte că, mai înainte de dânsul, cel care a legat originile apostolice ale creştinismului românesc de Sfântul Apostol Filip a fost istoricul bisericesc Ştefan Lupşa. Dintre dovezile documentare care atestă propovăduirea Sfântului Filip în Scythia, profesorul Emilian Popescu menţionează ca cel mai vechi izvor Calendarul gotic. Potrivit istoricului german H. Achelis, care a cercetat în mod riguros acest document, Calendarul gotic ar fi fost alcătuit în Tracia, unde împăratul Teodosie I (379-395) le-a fost acordat azil goţilor refugiaţi din nordul Dunării, din calea hunilor, prin anul 380. Achelis a concluzionat că în această perioadă a fost alcătuit Calendarul şi că în el au fost introduse sărbători specifice goţilor arieni. Totuşi acest calendar nu este în totalitate arian, căci în el sunt cuprinse şi sărbători ale ortodocşilor.

Calendarul gotic a înscris printre zilele de sărbătoare specifice creştinilor din această zonă nu numai pe Sfântul Apostol Andrei, ci şi pe Sfântul Apostol Filip, ca propovăduitori ai Evangheliei în Scythia. Această înscriere nu este o ficţiune, fiindcă niciunui nume sau relatare istorică înscrise în Calendar nu i s-a contestat autenticitatea şi veridici­tatea. În plus, cele consemnate în acest calendar se regăsesc şi în alte documente precum Scrierea apocrifă a lui Abdias şi Martirologiul lui Adon, alcătuit între anii 855-860. De asemenea trebuie menţionat şi Martirologiul lui Usuard un călugăr din mânăstirea Saint Germain-des-Pres, de lângă Paris († 877). Toate acestea au ca punct comun menţionarea Sfântului Apostol Filip ca propovăduitor al Evangheliei în Scythia.

Prietenia dintre Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Apostol Filip ne este relatată în Sfânta Scriptură. Când Mântuitorul a înmulţit cele cinci pâini şi cei doi peşti, Andrei şi Filip au fost amândoi protagonişti ai acestei minuni (Ioan 6, 4-9), iar când evreii elenişti au dorit să meargă la Domnul Iisus l-au abordat mai întâi pe Filip, iar acesta a mers la Andrei pentru ca să intervină împreună la Domnul ca să-i primească (Ioan 12, 20-22). Desigur că toate aceste întâmplări din viaţa lor şi multe altele ce nu au fost consemnate, i-au unit într-o prietenie puternică, care avea să se vadă şi în misiunea lor în Asia Mică şi Scythia.

Aveau să rămână împreună întru viaţa veşnică şi dincolo de moartea martirică pe care au suferit-o şi unul şi altul. Sfântul Apostol Filip a murit la Ierapole, unde a fost răstignit cu capul în jos. Îl pomenim cu multă cinstire, ca pe un Apostol al lui Hristos şi stâlp al Bisericii. Faptul că pe teritoriul ţării noastre au trecut doi Apostoli ai Domnului, răspândind sămânţa  Evangheliei lui Hristos, ne îndreptăţeşte să preţuim şi mai mult istoria milenară a credinţei strămoşilor noştri. ( 14 nov. 08).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: