Chipuri sfinte

 • Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (3 decembrie)

 

 

sfstaret-gheorghe Sfântul Cuvios Gheorghe s-a născut în anul 1730, într-o familie de creştini ardeleni din Săliştea Sibiului. Dorind din tinereţe să se călugărească, din cauza persecuţiilor împotriva Ortodoxiei din Transilvania, a trecut, la vârsta de 19 ani, în Ţara Românească, unde a intrat întru slujirea unui arhiereu din Bucureşti – mitropolitul grec Roşca. În 1750, a plecat cu acesta la Constantinopol, apoi la Muntele Athos, vieţuind în Mănăstirea Vatoped, unde a fost făcut rasofor, iar după moartea mitropolitului, a devenit ucenic al stareţului Paisie Velicicovschi, cel care a reorganizat monahismul din Moldova. A devenit călugăr în 1752 şi preot în 1754. În anul 1763, l-a însoţit pe marele stareţ în Moldova, la Mănăstirea Dragomirna, unde s-a nevoit doisprezece ani ca ieromonah, duhovnic şi econom al obştii. În 1775, după ocuparea Bucovinei, călugării de la Dragomirna s-au mutat la Mănăstirea Secu din Neamţ. Patru ani mai târziu, în 1779, când stareţul Paisie a primit conducerea Mănăstirilor Neamţ şi Secu, Gheorghe l-a urmat. În anul 1781, Sfântul Cuvios Gheorghe a pornit către Athos, însă a fost oprit la Bucureşti de mitropolitul Grigorie al II-lea (1760-1787), care prin multe insistenţe, l-a rugat să primească sarcina revigorării vieţii monahale din Schitul Cernica. Păstorind cu jertfelnicie şi înţelepciune, a refăcut vatra monahală în doar cinci ani, adunând în jurul lui 103 ucenici. Această rodnică activitate a făcut ca în anul 1793 mitropolitul Filaret al II-lea să îi încredinţeze şi Mănăstirea Căldăruşani, din apropierea Cernicăi, conducându-le pe amândouă până la moartea sa, în 3 decembrie 1806. A fost înmormântat la Mănăstirea Cernica, în faţa Bisericii „Sfântul Lazăr“, zidită de el în 1804. La 21 octombrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Cuviosului Stareţ Gheorghe, iar proclamarea canonizării a avut loc la Mănăstirea Cernica la 3 decembrie 2005.

 • Sfânta Mare Muceniţă Varvara (4 decembrie)

 sfvarvara   Sfânta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis, în Egipt. Era fiica păgânului Dioscor. Datorită frumuseţii sale deosebite, Dioscor îşi ţinea fiica ţinea sub pază, într-un turn înalt. Sfânta Varvara credea în Hristos, fiind botezată. Nu şi-a ascuns credinţa sa în faţa tatăl ei. Acesta şi-a dus fiica înaintea împăratului, care i-a poruncit să se închine idolilor şi să renunţe la credinţa creştină. Dar, în faţa acestuia, Varvara a mărturisit cu multă tărie pe Hristos. Pentru curajul şi credinţa ei a fost supusă la chinuri şi apoi a fost ucisă cu sabia chiar de tatăl ei. Creştinii au cinstit-o ca pe o martiră a Bisericii.

În tradiţia creştină, Sfânta Varvara este socotită ocrotitoarea minerilor.

  

 • Sfântului Cuvios Ioan Damaschin (4 decembrie)

 sfioan-damaschin Tot pe 4 decembrie, Biserica face pomenirea Sfântului Cuvios Ioan Damaschin (†749), considerat ultimul mare Părinte bisericesc, în ordine cronologică şi unul dintre cei mai importanţi gânditori creştini ai Bizanţului. Cu el se încheie perioada patristică. Spirit enciclopedic strălucit, Sfântul Ioan Damaschin a încercat să realizeze în spirit creştin o sinteză de vaste proporţii a întregii cunoaşteri a epocii sale, proiectul vizând atât gândirea creştină, cât şi filosofia antică. Lucrările sale cele mai cunoscute, intitulate Dialectica şi Dogmatica reprezintă opere inestimabile în cultura creştină. Dogmatica rămâne până în zilele noastre un text de referinţă pentru înţelegerea dogmei creştine.

Sf. Ioan Damaschinul s-a născut în Siria, la Damasc (important centru al civilizaţiei creştine din primul mileniu) în cea de-a doua parte a secolului al VII-lea, într-o familie nobilă şi bogată, cu funcţii în administraţia fiscală a Siriei. Bunicul său, Mansur, a fost acela care a tratat capitularea Damascului în mâinile arabilor, la 4 septembrie 635. Tatăl său, Serghie (cu numele arab: Sargun ben-Mansur) a fost consilierul personal al califilor Mo-awia (660-680) şi Abd-el Melik. I-a dăruit fiului său Ioan o educaţie aleasă.

După moartea tatălui său, Ioan a ocupat dregătoria acestuia între anii  690 şi  718, când califul Omar al II-lea a pornit o politică anticreştină. Acesta este momentul în care Ioan Damaschinul şi-a împărţit averea săracilor şi s-a retras împreună cu fratele lui Cosma la Mănăstirea Sfântul Sava din Tara Sfântă, unde avea să rămână până la sfârşitul vieţii. A fost hirotonit preot oficiind în Biserica Învierii Domnului din Ierusalim.

După anul 726, când împăratul bizantin Leon Isaurul (717-740) a publicat edictul iconoclast împotriva cinstirii icoanelor, Sfântul Ioan Damaschinul a devinit cel mai mare apărător al icoanelor, combătând cu fermitate erezia iconoclastă, scriind trei tratate în acest sens. A luat parte şi la sinodul antiiconoclast al episcopilor orientali.

A fost cunoscut şi ca imnograf şi melod, datorită imnelor compuse de el care se vor răspândi în toată lumea creştină. Multe dintre slujbele care se săvârşesc şi azi în Biserica Ortodoxă, au fost compuse de Sfântul Ioan.

A murit la Mănăstirea Sf. Sava, în anul 749, unde se află şi azi chilia şi mormântul său.

Reclame

2 Responses to Chipuri sfinte

 1. vina ionut spune:

  foarte frumoasa icoana cu sf ioan damaschin rog daca se poate sa mi-o trimiteti si mie cu o rezolutie mai buna.

  multumesc anticipat

  • A. Androne spune:

   #Bun venit, Ionuţ! Îmi pare rău, dar nu mai am niciuna dintre acele icoane postate la vremea respectivă. Le găsisem şi eu pe internet, dar nu mai ştiu la ce adresă. Dacă le regăsesc, am să ţi le trimit. Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: