Patriarhul Alexei al Rusiei s-a mutat la Domnul

Sanctitatea Sa Alexei al II-lea – Patriarhul Moscovei şi al tuturor ruşilor, a încetat din viaţă vineri dimineaţa, la vârsta de 79 de ani. Patriarhul Alexei al-II-lea a fost vreme de peste 18 ani conducătorul spiritual al celei mai mari Biserici ortodoxe din lume şi artizanul renaşterii spirituale a Rusiei după prăbuşirea URSS. A fost Patriarh al ruşilor într-una dintre cele mai dificile perioade a Rusiei – anii duri dinaintea prăbuşirii Uniunii Sovietice, primii ani de democraţie, cu transformările bulversante ale întregii societăţi ruse. A căutat să le transmită ruşilor, prin multe mijloace, necesitatea reîntoarcerii la valorile tradiţionale creştine. Figură impozantă, Patriarhul Alexei a fost un conducător religios respectat de popor, dar şi de înaltele autorităţi, în mijlocul cărora a fost mereu o prezenţă spirituală binefăcătoare. A avut o contribuţie deosebită în renaşterea spirituală a celei mai mari ţări din lume.

S-a născut în Estonia, la Tartu, în anul 1929. După studiile teologice, a fost o vreme preot de mir, după care s-a retras la mânăstire. A urcat pe treapta ierarhiei bisericeşti, fiind Episcop al Estoniei, apoi la Leningrad (azi St.Petersburg), după care a fost ales Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii. A dat dovadă de multă diplomaţie într-o perioadă foarte ostilă creştinismului.

De numele său se leagă reconstruirea Catedralei Hristos Mântuitorul, pe care regimul lui Stalin o dărâmase în anii de după Primul Război Mondial. Este considerată cea mai impozantă biserică ortodoxă din întreaga lume.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

pf-alexei

Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova

catedrala-hristos-8

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: