Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul Moldovei († 13 decembrie)

 dosoftei În rândul marilor personalităţi ale culturii şi spiritualităţii creştine româneşti, străluceşte într-un mod deosebit chipul marelui Mitropolit moldovean Dosoftei, pe care Biserica îl pomeneşte în ziua de 13 decembrie. Acest mare ierarh al Bisericii va rămâne în memoria poporului român ca un mare păstor de suflete dar şi un om de cultură de excepţie, un adevărat creator de limbă română literară, autor al unor opere de o mare valoare pentru devenirea spirituală a poporului nostru.

Mitropolitul Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava. Pe numele său de mirean – Dimitrie Barilă – a studiat în tinereţe la cele mai de seamă şcoli ale vremii sale, învăţând de la cei mai renumiţi dascăli din Moldova şi Polonia, unde a urmat şcoala Frăţiei Ortodoxe din Lvov. Era un mare poliglot, cunoscând foarte bine limbile greacă, latină, slavonă, polonă şi ucraineană. În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei. În anul 1658 a fost ales şi hirotonit episcop de Huşi, apoi episcop la Roman. În anul 1671 a fost ales Mitropolit al Moldovei. A păstorit într-o perioadă de mari tulburări pe scena politică a Moldovei. Cu toate acestea, Mitropolitul Dosoftei a reuşit să desfăşoare o prodigioasă activitate culturală, dăruind contemporanilor săi, dar şi posterităţii, lucrări de o mare valoare. S-a preocupat de traducerea şi tipărirea de cărţi bisericeşti în limba română, contribuind din plin la procesul prin care limba poporului a devenit limbă de cult, înlocuind limba slavonă. Printre primele cărţi tipărite de Mitropolitul Dosoftei au fost „Psaltirea în versuri“ şi „Acatistul Născătoarei de Dumnezeu“ (Uniev, 1673). Psaltirea versificată constituie prima lucrare de poezie cultă din istoria literaturii române. Este o lucrare remarcabilă, un adevărat monument de limbă literară românească. Este primul care a realizat transpunerea în versuri, în limba română, a poeziei psalmilor, dorind în felul acesta să apropie şi mai bine de sufletul poporului minunatele imne religioase ale regelui David. Măiestria autorului reflectă din plin talentul său literar şi dragostea pentru limba poporului său.

psaltirea-dosoftei

 În anul 1673, Mitropolitul Dosoftei s-a refugiat  în pribegie în Polonia, din cauza schimbărilor de domni din ţară şi a convingerilor sale antiotomane. Deşi a fost înlocuit în scaunul mitropolitan de la Iaşi, în anul următor, Dosoftei a revenit pe scaunul mitropolitan. După refacerea tipografiei de la Iaşi, mitropolitul Dosoftei a tipărit cărţi de slujbă şi de învăţătură în limba română: „Dumnezăiasca Liturghie“ (1679 şi 1683), „Psaltirea de-nţăles“ (1680), „Molitvănic de-nţăles“ (1681). Între 1682-1686 a tradus şi tipărit în limba română „Viaţa şi petrecerea sfinţilor“, în patru volume, o lucrare remarcabilă a spiritualităţii răsăritene. Deşi neterminată, datorită exilului, această operă reflectă preocuparea mitopolitului pentru sfinţii Bisericii şi pentru sfinţenie ca ideal al vieţii creştine. În 1686, regele polon Ian Sobieski, aflat în trecere prin Moldova, în campania sa antiotomană, la retragerea spre Polonia l-a luat ostatec pe Mitropolitul Dosoftei, împreună cu tezaurul Mitropoliei şi cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Astfel, Mitropolitul Dosoftei a trăit ultimii ani ai vieţii departe de ţară, purtând în suflet dorul de patrie şi de poporul său. Şi în perioada exilică, Mitropilitul Dosoftei a continuat opera sa cărturărească. A tradus din limba greacă în limbile rusă şi slavonă din opera Sfântului Ioan Gură de Aur, a Sfântului Efrem Sirul precum şi alţi Părinţi şi Scriitori ai Bisericii. A fost nu numai un om de litere, ci şi un părinte duhovnicesc şi un om de rugăciune. Marele cronicar Ion Neculce spunea atât de frumos: “Acest Dosofteiu mitropolitul nu era om prost de felul lui; era neam de mazil, prea învăţat; multe limbi ştia: elineşte, latineşte, slovineşte şi alte. Adânc din cărţi ştia; şi deplin călugar şi cucernic şi blând, ca un miel; în ţara noastră pre aceste vremi nu se afla om ca acesta”. Cu adevărat un om sfânt, un om al lui Dumnezeu, pe care toţi cei care l-au cunoscut l-au preţuit. A trecut la cele veşnice la 13 decembrie 1693. Mormântul său se află în biserica „Naşterea Domnului” din Jolkiew, azi în Ucraina.    

casa-dosoftei

Casa Mitropolitului Dosoftei din Iaşi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: