Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie)

sfdaniil-sihastrul A doua zi după sărbătoarea Sfântului Prooroc Daniel – marele profet al Vechiului Testament – un alt Daniel este pomenit în memoria Bisericii: Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul – marele duhovnic al Moldovei din timpul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acest Cuvios s-a născut din părinţi dreptcredincioşi, într-un sat din ţinutul Rădăuţi, în nordul Moldovei. Încă din copilărie, cuprins de o deosebită râvnă pentru cele duhovniceşti, a părăsit casa părintească şi a trăit o vreme în obştea cuvioşilor părinţi de la biserica Sfântului Nicolae din Rădăuţi. A ales calea vieţii monahale, împletind în mod deosebit munca şi rugăciunea.

Încă de tânăr s-a retras în codrii, pe valea pârâului Viţău, azi localitatea Putna unde, cu ajutorul ciobanilor şi al altor sihaştrii, a săpat într-o stâncă o chilie pe care o vedem şi astăzi, la un kilometru depărtare de Mănăstirea Putna. Un alt loc unde a sihăstrit Cuviosul Daniil este Stânca Şoimului, lângă Voroneţ. Şi aici a fost cercetat de credincioşi pentru folosul cel duhovnicesc. Între nenumăraţii săi fii duhovniceşti care l-au căutat, amintim pe însuşi Voievodul Ştefan cel Mare, aşa cum arată cronica lui Ion Neculce şi alte multe însemnări din paginile de istorie ale neamului şi Bisericii noastre străbune. I-a fost nu doar duhovnic, ci şi un bun sfătuitor în toate problemele grele ale ţării. În multe momente de cumpănă, marele domnitor l-a căutat pe Cuviosul Daniil spre a-i cere ajutorul şi binecuvântarea.

Este înmormântat la Voroneţ, un loc de suflet pe care l-a iubit şi preţuit. Pentru români va rămâne un mare exemplu de sfinţenie, un om al lui Dumnezeu.

chilia_sfdaniil

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: