Iată vin colindători!

colindatorii Iată că am ajuns şi în sfânta zi a Ajunului Crăciunului. Conform datinii strămoşeşti, ziua de Ajun a acestui mare praznic creştin, are o însemnătate deosebită. Este o zi a ultimelor pregătiri, pline de emoţii, înainte de bucuria nespusă a  Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Ne pregătim în primul rând sufleteşte ca să-L întâmpinăm pe Pruncul Sfânt şi Mântuitor. De mai bine de 2000 de ani, prin glasul colindătorilor, creştinii mărturisesc prezentul continuu al acestui miracol dumnezeiesc: „Astăzi s-a născut Hristos, Mesia chip luminos!”  Da, astăzi s-a născut Acela întru care s-a împlinit speranţa unei omeniri întregi! Trăim un astăzi continuu, odată cu fiecare an, pentru că acesta este darul dumnezeiesc al sărbătorii: ea face să dispară barierele spaţiului şi timpului, făcând ca Betleemul să fie pretutindeni în lume, acolo unde creştinii Îl aşteaptă cu credinţă pe Pruncul Iisus, iar momentul Naşterii Sale să fie un etern prezent, un eveniment pe care îl retrăim cu emoţie sfântă an de an, înălţând cuvinte de laudă: „Lăudaţi şi cântaţi şi vă bucuraţi!”.

  

În tradiţia poporului român, ziua de Ajunul Crăciunului este o zi pe care o înfrumuseţăm cu aceste comori de suflet care sunt colindele. Atât de mult au iubit oamenii acestui pământ românesc Sărbătoarea Crăciunului, încât au creat un adevărat tezaur de colinde – cântece de Crăciun pline de emoţie, de credinţă, de bucurie, de speranţă, de toate acele trăiri profunde care ne înalţă sufleteşte spre comuniunea sfântă cu Iubirea lui Dumnezeu. Pentru că aceasta şi este semnificaţia adâncă a Crăciunului: Naşterea Domnului este momentul în care Dumnezeu S-a pogorât pe pământ, sălăşluind în mijlocul oamenilor, ca un om, ca unul dintre noi, tocmai pentru a ne înălţa, pentru a ne ridica la înălţimea sfinţeniei, acolo unde omului i-a fost locul dintru început. La casele oamenilor, în tot cuprinsul ţării, grupuri de colindători vestesc prin cântări pline de căldură, Vestea minunată a Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria: „O, ce veste minunată, în Betleem ni se-arată / Astăzi s-a născut Cel făr’ de-nceput, cum au spus proorocii!”. Asemeni magilor, asemeni păstorilor, colindătorii ne binevestesc bucuria Crăciunului.

  

Mâine este Crăciunul! Cu mic, cu mare să înălţăm laudă sfântă Celui născut din Fecioară spre mântuirea noastră. În biserici să aducem preamărire lui Dumnezeu – Cel ce a revărsat atâta iubire peste lumea întreagă, peste toţi oamenii! Şi cu bucurie să fim împreună mai mult ca oricând, lăsând deoparte tot ce ne poate întrista sau dezbina. Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei şi a împăcării, a unirii şi a dragostei.

Aşa cum Betleemul şi peştera L-au primit pe Pruncul Sfânt, aşa să-L primim şi noi pe Domnul în inimile noastre şi să-L păstrăm cu credinţă în toate zilele vieţii noastre!

Bună dimineaţa la Moş Ajun! La anul şi la mulţi ani!

  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: