Sfântul Vasile cel Mare (1 ianuarie)

 sf-vasile-cel-mare Prima zi a anului ne aminteşte an de an de una dintre cele mai de seamă personalităţi ale Bisericii – Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Ierarh de seamă, cărturar strălucit, mare duhovnic, părinte spiritual al credincioşilor pe care i-a păstorit, organizator al monahismului – sunt numai câteva dintre meritele deosebite pentru care marele Vasile a rămas în memoria creştinătăţii cu nemele de  cel Mare. Despre viaţa sa am mai amintit şi aici. Pentru că de la Sfântul Vasile cel Mare – primul dintre Sfinţii Trei Ierarhi (Vasile, Grigorie şi Ioan) – ne-au rămas opere de o valoare inestimabilă, se cuvine să amintim fie şi numai câteva dintre cuvintele sale atât de ziditoare pentru viaţa creştinilor. Luând aminte la învăţăturile acestui Sfânt Părinte, ne îmbogăţim sufleteşte şi ne întărim pe calea mântuirii:

– Când tu vorbeşti în ascuns cu tine însuţi, cuvintele tale sunt cercetate în cer. De aceea şi răspunsurile îţi vin de acolo.

Când gândirea nu se mai împrăştie printre cele din afară şi nu se mai împrăştie în lume, prin simţuri, ea se întoarce spre sine. Prin sine, mintea se ridică până la contemplarea lui Dumnezeu.

– Om desăvârşit este acela care iubeşte adevărul şi dreptatea, care Îl iubeşte pe Dumnezeu.

– Fericit este acela care nu gândeşte rău.

– Raţiunea porneşte de la cunoaştere pentru a ajunge la credinţă.

– Binele nu-l găsim în cele trecătoare, ci suntem chemaţi să ne împărtăşim din bunurile cele veşnice şi adevărate.

– Nu-l invidiaţi pe cel bogat pentru averea sa, pe cel puternic pentru demnitatea sa şi pe cel înţelept pentru ştiinţa sa, căci toate acestea sunt mijloace ale virtuţii doar pentru cei care le întrebuinţează bine, fiindcă fericirea nu stă în ele însele.

– Dumnezeu nu se uită la fapte, ci la dragostea cu care au fost făcute. Nu e nimic mult, când oamenii iubesc puţin, aşa cum nu este puţin, când oamenii iubesc mult.

– Orice păcat este o ocară.

– Ascultarea este scara cea mai scurtă către cer.

– Am căzut prin păcat, dar ne ridicăm prin căinţă.

– Păcatul este o rană care, ascunsă de ochiul medicului, devine incurabilă.

– Nimic nu este atât de propriu firii noastre ca a fi în comuniune cu alţii, a avea nevoie unii de alţii şi a ne iubi unii pe alţii.

Reclame

3 Responses to Sfântul Vasile cel Mare (1 ianuarie)

 1. mama spune:

  Deci.. va rugam adaugati mai multe citate!! Nu ne ajung pentru referatul de la religie/romana! Fiti oameni seriosi si indepliniti o dorinta unei biete clase de a 11-a. Multam!

  • Alex Androne spune:

   Mulţumiri de vizită! Dar şi pentru sugestie. O să ţinem seama de ea şi să oferim cu toată seriozitatea cât mai multe şi folositoare articole, citate, teme pentru referate.În speranţa că vor fi de folos.

   Mult succes la şcoală! 🙂

 2. Maica Ioresta spune:

  Iubiti credinciosi ai Bisericii strămosesti. Avem bucuria de a vă aduce la cunostintă că în ziua de sâmbătă 26 respectiv 27 septembrie 2009 moastele Sfintei Marii Mucenite Tecla – ocrotitoarea şi ajutătoarea celor bolnavi, se vor afla în România aduse din Siria de către Părintele Arhimandrit Justinian Carstoiu. Procesiunea cu moastele Sfintei Tecla pe vă desfăsura la Craiova, mai precis la 11 km de orasul Craiova în localitatea Predesti, acolo unde în toamna acestui an pe va pune piatra de temelie a Mânăstirii Sfânta Tecla. Pe lângă racla Sfintei Tecla se vor mai aduce si moastele sfintei Chiriachi mare făcătoare de minuni, Marina si alti mari sfinti recunoscuti de Biserica noastră. Pentru informatii si mai multe detalii ms_tecla@yahoo.com sau 0749902332.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: