Botezul Domnului sau Arătarea Sfintei Treimi (6 ianuarie)

botezul_domnului1

In ziua de 6 ianuarie creştinii sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum este cunoscut acest praznic în tradiţia românilor. Este prima mare sărbătoare creştină după Anul Nou. Ne amintim cu toţi momentul divin când Fiul lui Dumnezeu întrupat a venit la Sfântul Ioan Botezătorul şi a primit botezul în apele Iordanului. A fost un moment al descoperirii dumnezeirii înaintea oamenilor. Dumnezeu S-a revelat lumii ca Sfânta Treime în clipa în care Domnul Iisus a intrat în apele Iordanului. Când Sfântul Ioan a turnat apă pe creştetul Mântuitorului Hristos, Sfântul Duh S-a pogorât în chip de porumbel peste El, iar glasul Tatălui a mărturisit tuturor: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!“. Un moment înălţător, cutremurător, o teofanie prin care Dumnezeu Cel necuprins S-a descoperit pe Sine oamenilor. Cu acest moment avea să-şi înceapă Mântuitorul activitatea Sa dumnezeiască în mijlocul oamenilor. Intrând Domnul Iisus în apele râului Iordan, acestea s-au sfinţit şi, odată cu ele, întreaga natură!

In biserici se săvârşeşte slujba Aghiasmei Mari, o slujbă de sfinţire a apei, acest element vital al existenţei nostre pe acest pământ. „Astăzi firea apelor se schimbă“ – se spune în slujba Aghiasmei Mari. Apa care se sfinţeşte astăzi în toate bisericile primeşte „harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului… izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…“. Rememorăm evenimentul sfânt de acum aproape 2000 de ani, îl retrăim spiritual şi nu doar lângă Iordan, ci în toată lumea, pretutindeni unde creştinii Il mărturisesc pe Hristos Domnul. Ne împărtăşim din binecuvântarea Sa. Noi înşine şi lumea întreagă în care trăim. Toate se sfinţesc prin harul Său care le sfinţeşte pe toate. Il invocăm în rugăciunile noastre şi Il primim ca pe Cel ce este Apa cea vie.

Sfintele Evanghelii ne relatează acest moment al Botezului Domnului, subliniind importanţa acestui eveniment în istoria mântuirii noastre. Nu întâmplător s-au petrecut lucrurile astfel, căci toate au urmat planului dumnezeiesc de mântuire a lumii. După Naşterea Sa minunată din Fecioara Maria, Domnul Iisus avea să-şi petreacă anii copilăriei şi ai tinereţii într-un mod discret, despre care nu s-au relatat decât foarte puţine lucruri în Sfintele Evanghelii. Botezul la râul Iordan avea să fie momentul în care Mântuitorul a ieşit în lume, începându-şi activitatea Sa mântuitoare. La evrei, numai la vârsta de 30 de ani bărbatul era socotit cu adevărat matur, având dreptul să vorbească şi să îşi rostească ideile în public, înaintea comunităţii. Numai când a ajuns la acest moment Domnul Iisus avea să iasă în lume, deşi El dovedise încă din copilărie înţelepciunea Sa divină.

În ziua când Hristos a intrat în apa Iordanului pentru a fi botezat de către sfântul Ioan – ultimul prooroc al Vechiului Testament, Duhul Sfânt l-a iluminat pentru a-L recunoaşte şi arăta mulţimilor, mărturisind: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii“ (Ioan 1, 29). Hristos i-a cerut lui Ioan să-L boteze, dar acesta s-a împotrivit, pentru ca apoi să asculte porunca divină şi să o împlinească. După botezul lui Iisus cerurile s-au deschis iar Duhul Sfânt S-a coborât în chip de porumbel şi a stat deasupra Lui, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!“ (Matei 3, 17). Sfântul Ioan Evanghelistul a insistat în Evanghelia sa asupra momentului identificării lui Iisus ca „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii“, ca o recunoaştere a mesianităţii lui Iisus, Cel pe care Il anunţaseră profeţii din vechime. Imediat după acest moment, mânat de Duhul Sfânt, Hristos a plecat în pustiul Carantaniei, unde 40 de zile a postit, apoi a fost ispitit de către diavol. O parte dintre ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul aveau să-L urmeze pe Domnul Iisus, devenind Apostoli ai Săi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: