Mutarea la Domnul a teologului Olivier Clément

clement În data de 15 ianuarie 2009 a trecut la cele veşnice teologul francez Olivier Clément, în vârstă de 87 de ani. Personalitate remarcabilă a teologiei ortodoxe contemporane, Olivier Clément a fost unul dintre cei mai de seamă scriitori şi gânditori creştini ai zilelor noastre. S-a născut în anul 1921 într-un sat din Franţa. Provenit dintr-o familie franceză indiferentă la tradiţiile creştine, în tinereţe a fost un adevărat căutător al adevărurilor sacre, studiind pe rând marile religii ale lumii. Prin marele teolog rus Vladimir Lossky a întâlnit pentru prima dată Teologia Ortodoxă, după ce a citit cartea acestuia: „Teologia Mistică a Bisericii Ortodoxe de Răsărit” – lucrare care l-a marcat profund pentru toată viaţă. Insuşi mărturisea transformarea sa interioară: „Am hotărât să devin creştin ortodox influenţat de Lossky şi de Sfinţii Părinţi ai Bisericii, pe care acesta îi preda cu o mare claritate”. Convertirea sa s-a petrecut în anul 1940. Au urmat ani de studiu profund ai izvoarelor literaturii creştine patristice, ani marcaţi de o viaţă creştină autentică, de rugăciune şi legătură strânsă cu viaţa liturgică a Bisericii. A devenit unul dintre cei mai de seamă profesori de teologie, vreme de de 35 de ani Olivier Clément predând teologia comparată şi morala la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris – vestita şcoală întemeiată de către teologii emigraţiei ruse la începutul secolului al XX-lea. Personalitate marcantă a culturii occidentale din secolul al XXI-lea, Olivier Clément a fost membru al Comisiei mixte de dialog catolic-ortodox şi al Conferinţelor bilaterale ortodocşi-protestanţi, având contribuţii importante în efortul de realizare a apropierii şi comuniunii dintre toţi creştinii.

A fost un mărturisitor al Ortodoxiei nu numai pentru Franţa, ci pentru întreaga lume creştină. Ne-au rămas de la dânsul o mulţime de lucrări valoroase.

Marţi 20 ianuarie 2009 a avut loc slujba de înmormântare a marelui teolog, ceremonie organizată la Institutul de Teologie Saint-Serge din capitala Franţei, acolo unde a slujit vreme de mulţi ani teologia creştină.

Dumnezeu să-l odihnească!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: