† Mitropolitul Bartolomeu Anania (1921-2011)

Cu 46 de zile înainte să împlinească venerabila vârstă de 90 de ani Înalt Preasfinţitul Bartolomeu Anania – Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a plecat la cele veşnice. După o grea suferinţă, cu care s-a confruntat în ultimul an, şi-a încheiat misiunea pământească, mutându-se spre cele ale Împărăţiei lui Dumnezeu.

Pe numele său de mirean – Valeriu Anania – s-a născut la 18 martie 1921 în comuna Glavile-Piteşteana din judetul Vâlcea. Cel ce avea sa devină, în martie 2006, Mitropolit al Clujului, a avut parte de o tinereţe încercată, fiind arestat în mai multe rânduri şi condamnat la muncă silnică pentru 25 de ani (ispasind 6 ani). S-a călugărit în 1942, fiind apoi student la Medicină, Conservator şi la Teologie. ÎPS Bartolomeu Anania nu este cunoscut doar în calitate de ierarh ortodox, ci şi de scriitor – poet, memorialist, traducător şi dramaturg – fiind recunoscut ca o mare personalitate a culturii române. Ca teolog, ne-a lăsat o versiune „diortosită” a Bibliei – lucrare de mare amploare, la care a ostenit mulţi ani (aici – o versiune a lucrării).

Va rămâne în inimile tuturor celor ce l-au cunoscut şi l-au auzit cuvântând atât de frumos, ca un adevărat şi mare părinte duhovnicesc.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Cuvinte de învăţătură care vor rămâne în inimile celor ce l-au ascultat pe „Părintele Anania”.

Reclame

One Response to † Mitropolitul Bartolomeu Anania (1921-2011)

 1. Iuliana spune:

  Buna seara!

  Imi cer scuze pentru aceasta interventie out of topic, dar nu am altfel cum sa transmit apelul ce urmeaza.

  Sunt voluntar al Asociatiei Bubulina din Italia (in curand se va infiinta si in Romania), asociatie ce se ocupa de copilasii bolnavi de cancer sau leucemie.

  As avea marea rugaminte sa faceti public pe blogul dvs. cazul unui bebelus de 10 luni, care s-a nascut cu Leucemie Acuta Limfoblastica Congenitala cu celule precursoare B. Singura lui sansa de insanatosire este un transplant de celule stem hematopoietice. Pentru aceasta are nevoie de o suma mare de bani, care nu poate fi stransa decat cu ajutorul oamenilor cu suflet mare. De aceea avem nevoie de mediatizarea pe toate caile a povestii acestui fiu de preot.

  Mai multe detalii puteti afla pe blogul creat special pentru bebe Marian:

  http://bebemarian.wordpress.com/

  Puteti afisa un banner, pe care il gasiti pe blogul bebelusului.

  Va multumesc din tot sufletul pentru bunavointa dvs.!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: