Despre „Ora de religie”

cruce-celtica-scotia.jpgAcest blog se doreşte a fi un loc de întâlnire şi de discutii pe teme creştine. În special pentru tineri şi mai ales pentru ce aflaţi încă pe băncile şcolii. Într-o lume în care suntem asaltaţi de nonvalori şi de kitch şi în care ni se propune la tot pasul un stil de viaţă aberant, celor tineri, dar nu numai, trebuie să li se arate şi valorile creştine autentice, adică ceea ce de 2000 de ani încoace a creat o civilizaţie şi atâtea valori nemuritoare, atâtea personalităţi care ne pot fi şi nouă, celor de azi, modele de viaţă, de gândire. A-L redescoperi pe Hristos – persoana istorică şi divino-umană şi nu o legendă, un mit, aşa cum cred atâţia astăzi, este mai mult decât o alternativă de care tinerii trebuie să ştie. Este chiar CALEA pe care o căutăm toata viaţa. Fie ca aceasta Cale să o descoperim cât mai mulţi, făcându-ne fiecare purtători înaintea lumii ai mesajului nemuritor al lui Hristos.

Alexandru Androne – profesor de religie

Ne puteţi scrie şi la adresa de email: ora_de_religie@yahoo.com

60 Responses to Despre „Ora de religie”

  1. simona alexe spune:

    Crescuta la tara am fost invata de mika sa fiu credincioasa,sa descoper menirea mea pe acest pamant.Omul,creatia lui Dumnezeu,este dator LUI sa-i multumeasca pt tot ceea ce i-a dat,si cel mai bne o face prin mantuire.Poate nu o sa ajungem precum Sfintii dar sa ne schimbam stilul de viatza PUTEM.Aceasta pagina intitulata ”ORA DE RELIGIE” este foatrte interesanta,poti invata multe lucruri pe care nu le stiai,te poti informa.MODUL DE VIATZA TI-l POTI SCHIMBA ATATA TIMP CAT VREI,DOAR CREDE!!!

  2. Alex Androne spune:

    Mulţumiri pentru comentariu şi apreciere! Da, este foarte adevărat că putem măcar să încercăm sa ne schimbăm modul de viaţă, contemplând la strălucita viaţă a sfinţilor. Totul este să vrem asta. Dar pentru ca să vrem asta, trebuie să ajungem la înţelegerea menirii noastre pe acest pământ, la rostul nostru divin. Nu ne-am propus ca în acest loc să etalăm cunoştinte savante, discursuri pretenţioase. Ci doar să sădim mici… imbolduri pentru a cauta şi altceva decât ceea ce ne transmite până al intoxicare presa, televiziunea şi toate celelalte mijloace mass media. Sunt oare mai răi copiii, tinerii de azi decât cei de ieri? Eu unul nu cred asta. Sunt aşa cum sunt şi timpurile pe care le trăim: bulversante, derutante. Să-ţi găseşti CALEA, rostul, sensul, echilibrul….iată adevărata problemă. Iar de unul singur…e aproape imposibil. Avem nevoie unul de altul si numai mână-n mână putem desluşi haţişurile vieţii şi găsi Calea pe care Hristos ne-a arătat-o păşind primul pe ea: Calea Crucii, a credinţei, a jertfei. În ziua de azi, oamenii nu mai găsesc rostul religiei, al spiritualităţii. Încercarea de a sădi în sufletele pure ale copiilor învăţătura creştină, iată că are atâţia opozanţi, oameni care doresc scoaterea orei de religie din spaţiul şcolii, privând încă odată copiii de învăţătura lui Hristos (ca în perioada de tristă amintire de dinainte de ’89). Ei nu înţeleg rostul acestei vieţi şi cât bine poate să ne aducă credinţa tuturor. Un semnal în acest sens îşi propune “Ora de religie”. Şi cu sprijinul celor care simt la fel şi înţeleg că trebuie făcut ceva în acest sens.
    Sperând ca această modestă pagină v-a putut oferi fie şi numai un strop de motivaţie, vă mai aşteptăm aici!

    • Tenti - Moneasa spune:

      La fel si eu,ca domnisoara cu primul comentariu!.. M-am nascut si am crescut,la Tara si,,educat in spiritul credintei si respectului,fata de cei din jur!..Am inceput sa merg la scoala,la varsta de sapte ani,(in 1941)cand a inceput al-2-lea razboi mondial!.L-am avut invatator pe Ioan Dobre,om tare cum se cade si priceput,venit din sudul Tarii,din Ganjova…Odata cu Domnia s-a au mai venit inca 2 colegi,Barbuteanu din Corabia si Stanescu de pe langa Ialomita,acestia au predat lectii la cele 2 scoli,vecine cu satul meu!.In acele vremuri,era invatamantul primar,,7 clase.In fiecare saptamana, mai ales Sambata,aveam 3-4 ore lecti de religie, predate de preotul din sat!..Din mainile acestor Dascali,priceputi au iesit,(in decursul vremii, oameni bine educati in domeniul credintei si al respectului,fata de cei din jur!.Tineretul de azi trebuie sa tina cont de toate acestea si sa nu uite cei 7,ani de acasa si educatia din scoli!..Sa facem tot ce se poate pentru a-se continua predarea orelor de religie,in scoli!.Va multumesc..

      • A. Androne spune:

        # Frumos aţi evocat atmosfera şcolară dintr-o perioadă când, deşi ţara se confrunta cu mari probleme, se făcea într-adevăr carte! Nu ştiu cum ar putea fi convinşi tinerii de azi să conştientizeze care sunt adevăratele valori, pe care nu trebuie să le piardă din vedere şi din viaţa lor. Sunt timpuri atât de bulversante şi repede se poate aluneca pe căi greşite…din păcate.
        Vă mulţumesc pentru vizită şi vă mai aştept pe aici!

  3. bogdan spune:

    Felicitari in primul rand pt site dar si pentru implicarea de care dati dovada .

  4. Alex Androne spune:

    Multumesc Bogdan pentru apreciere. O iau si ca pe o incurajare spre a ma stradui mai mult. Astept si colaborare, materiale spre publicare, sugestii, critici. Tot ce e constructiv!
    Multa sanatate si numai bine!

  5. Silviu spune:

    Felicitari Domn’ Profesor pentru site-ul care l-ati facut si sper sa o sa continuati sa postati lucruri interesante. Sper sa aveti mult succes in continuare si cat mai multe posturi si vizite.Cu siguranta cei ce vor accesa site-ul vor descoperi lucruri interesante.

  6. Alex Androne spune:

    Multumesc Silviu pentru mesaj si apreciere. Astept de la tine un material spre publicare. Mult succes la scoala.

  7. Adrian spune:

    Foarte frumos blog!Felicitari!

  8. Silviu Mihalache spune:

    Domnule Profesor, nu stiu daca ma mai tineti minte, sunt prietenul lui Laurentiu Popa si fost ucenic al dumneavoastra(…). Ma bucur sa vad ca mai exista si blog-uri pt tineri ( si mai ales pt tinerii din Slobozia ) si nu unul plictisitor, ci chiar interesant. Am o intrebare, si anume daca asi putea posta si eu cateva materiale pe care le am ( despre avort, astrologie… nu in forma finala, dar la care mai lucrez dupa cum imi permite timpul ) pt a putea fi accesate de cei interesati.
    Va multumesc; cu respect, Silviu.

  9. Alex Androne spune:

    Bine ai venit Silviu pe pagina noastra! Multumiri pentru aprecieri si pentru gandurile bune. Astept cu mare interes orice material ne poti pune la dispozitie pentru aceasta pagina. La fel cum astept orice comentariu, colaborare sau sugestie pentru pagina de faţă. Temele amintite sunt foarte interesante.
    Multă sănătate!

  10. consequence10free spune:

    O intrebare pentru domnul Alex 😐 .De ce uneori cand privesc afara vad lucruri care ma dor ? Si ma intreb ce vad defapt ? E cumva realitatea ? :(( Nu demult am vizitat un site , nu m-am inscris pe el, nu avea rost dupa ce am citit acolo. Desi la inceput parea atragator, erau unele nikuri calumea, m-am gandit ca sunt copii de varsta mea si am citit ce scria cineva cu un nik japonez, era super ce a scris el sau ea, insa toti acei oameni de pe siteu, care erau peste 30 si ceva de ani, pur si simplu respingeau tot ce a scris copilul acela, erau absolut culmea de cat de superiori se credeau, era postat un articol frumos cu conflictele intre generatii, iar concluzia era ca tinerii au nevoie de iubire si afectiune pentru a reusi in viata, concluzie pe care acei oameni maturi au respins-o devenint foarte agresivi la adresa celui care a scris. Stau si ma intreb acum de ce multi tineri sunt debusolati, e clar intr-o lume in care „cei mari ” refuza iubirea si dreptul copiilor la iubire, cum poti creste armonios fara iubire ? Ore cum domnule profesor ?

  11. consequence10free spune:

    Si ma intreb intr-o lume dominata de multi adulti care isi dau aere in fata copiilor, sa o spun pe sleau, pentru ca intrand pe acel site mai mult m-am enervat, vazand cum niste oameni care pretind a fi ingineri si alte chestii, din raspunsurile lor rautacioase, atentionarea si ironizarea fiecarei greseli si virgule, ale acelui copil, apoi sugerau ca este defapt altcineva, iar bietul copil tot incerca sa le spuna ca nu este persoana respectiva pe care ei o considera, ca este confundat, ei o tineau una si buna. Au ironizat chiar si o profesoara. M-am uitat scarbit la replicile acelor oameni care se dadeau mari ingineri, care in loc sa isi faca treaba stau pe forumuri si critica copii care incearca sa socializeze cu ei. Acum realizez ca ce se aseamana se aduna. Vazand cum acel grup de 5 oameni tot pun piedici rautacioase celor care vor sa se afirme. Spuneti dumneavoastra domnule profesor cum poate un copil sa se faca inteles daca numarul adultilor de tipul acelor oameni e in crestere ?
    Iata o tema pentru ora dumneavoastra conflictul intre generatii este sugerat in primul rand de adulti, daca ei nu ofera iubire…un copil nu va oferi. Parerea mea. Oricum tema merita dezbatuta.

    Scuzati eventualele greseli, ma grabesc sa plec, bye bye si Paste Fericit!

  12. Alex Androne spune:

    In primul rând mulţumesc pentru urare. Un Paşte fericit şi ţie! Şi mai puţină supărare pentru neîntelegerea din partea adulţilor. Aşa a fost de când lumea. Şi adulţii păţesc la fel cu cei şi mai…adulţi decât ei! E bună tema pentru a o discuta la oră. Şi o vom face, promit! Astept si intrebari pe aceasta tema.
    Nu ştiu ce site ai vizitat de te-a suparat atat. Cred ca ţi-ai dat seama că spaţiul virtual este „după chipul şi asemănarea” lumii reale. Si nu chiar un loc al unei comunicări frumoase. Măcar să încercam să nu facem astfel de greşeli în acest loc pe care ni l-am propus ca sa fie cat mai aproape de sufletele celor ce îl viziteaza. Pentru ca multi „se pricep” sa jigneasca prea lesne si sa desconsidere pe ceilalti.
    Numai bine!

    • Tenti - Moneasa spune:

      Mult stimate Domnule profesor..Am citit cu multa placere si interes,acest blog,care(pur si simplu) mi-a creeat,mari emotii,mai ales cand am citit, raspunsul Domnieivoastre,la aceste 2 comentarii,, unde precizati…Si adultii patesc la fel cu cei si mai…adulti decat ei! Am ramas fascinat de acest raspuns,corect si intelept…Sper caci voi reveni,in curand si cu alte comentarii!.. Va multumesc din suflet!..

      • A. Androne spune:

        # Mulţumesc pentru vizită şi pentru comentarii (scuze pentru întârzierea răspunsului!). Mă bucur că v-a plăcut aici. Vă mai aştept cu drag!

  13. consequence10free spune:

    Daca vreti sa vedeti un articol despre avort, eu l-am scris in versuri, cred ca e binisor, nu am prins chiar toata spaima si durerea e prea greu . http://all10.wordpress.com/

  14. consequence10free spune:

    http://all10.wordpress.com/ al doilea episod despre avort

  15. Laur spune:

    Felicitari, Domnule Alexandru,
    Ma bucur enorm sa aflu profesori de religie cu vocatie, inimosi, ravnitori.
    E mare nevoie de astfel de oameni la catedra.

    cu pretuire,
    Laurentiu Dumitru
    http://www.laurentiudmitru.ro

  16. Alex spune:

    Multumiri, domnule Laurentiu. Atat pentru aprecieri, cat si pentru incurajari. Va felicit la randul meu pentru lucrarea dvs, deosebit de pretioasa pentru cei ce ostenesc intru predarea religiei. Mult succes in toate si bucurii duhovnicesti!
    Cu deosebita pretuire,
    Alex Androne

  17. Mitza spune:

    Foarte frumos siteul Domnule profesor. Felicitari!!!

  18. Alex spune:

    Mulţumesc Mihai! Vă doresc mult succes la examene tuturor elevilor mei dragi! Dar şi tuturor celor care în aceste zile trec prin febra emoţiilor examenelor. Dumnezeu să vă ajute la toţi!
    Mihai, te mai aştept cu drag pe aici. Pe tine şi pe colegii tăi. Tuturor vă dedic acest site! Cu drag, din inimă…

  19. Felicitari pentru site,domnule profesor!E prima oara cand il vad(intru mai rar pe net).Va doresc o vacanta placuta!

  20. Alex spune:

    Multumesc mult Simona pentru gândurile tale frumoase. Pagina aceasta vă este dedicată vouă, dragilor mei elevi, căutători ai adevărurilor sfinte şi mântuitoare. Vă doresc din suflet mult succes la examenele grele cu care vă confruntaţi în aceste zile. Dumnezeu să vă aibă în paza Sa pe toţi şi să vă ajute în tot lucrul cel bun.
    Şi pe tine şi pe toţi ceilalţi vă mai aştept în acest loc, care sper să vă amintească de frumoşii ani de liceu.
    Multă sănătate şi numai bucurii!

  21. contra spune:

    Si totusi nu vad discutii pentru tineri… Tinerii din ziua de azi au nevoie de ceva mai mult decat traditie si doctrina. Chiar daca citeste sau nu despre nu stiu care sarbatoare, n-o sa-i schimbe viata, o sa aiba aceleasi practici… Ceea ce am scris se vrea a fi un sfat si nu critica.

  22. Alex Androne spune:

    Bun venit pe aici. Şi mulţumesc pentru sfat. Aşa e, trebuie să se găsească aici şi subiecte de discuţii, dezbateri, dialoguri. Binenţeles, cu concursul celor doritori de astfel de lucruri.
    Până în momentul de faţă, ceea ce s-a încercat aici, a fost în primul rând o „împărtăşire” a valorilor tradiţionale, a obiceiurilor, sărbătorilor şi a reperelor spirituale româneşti, precum şi amintirea unor personalităţi de seamă, modele la care ne-am putea raporta, în această lume puternic devalorizată spiritual.
    Trebuie ca toţi să pornim de la o „bază”, pe care să putem construi un edificiu spiritual cât mai frumos. Nu e vorba neapărat de doctrină (în niciun caz îndoctrinare!), ci de cunoaşterea Adevărului divin la care trebuie să ne raportăm, pentru a fi în Adevăr şi pentru a rămâne în Adevăr.
    Aşteptăm şi alte vizite şi sugestii. Numai bine!

  23. Alexandru spune:

    a aparut o noua revista pentru tineri, foarte interesanta. Cel care a scos-o de sub tipar este Laurentiu Dumitru. Revista se numeste ” Orthograffiti „. Daca luati legatura cu laurentiu Dumitru ar putea sa va dea la dispozitie cateva exemplare pentru elevii dumneavoastra.

  24. pax spune:

    Felicitari pentru blog!

  25. Alex Androne spune:

    Mulţumesc mult pentru apreciere. Mai poftiţi pe la noi! Sfintele Sărbători cu bucurii!

  26. sanda zeic spune:

    Sarbatori fericite!

  27. Alex Androne spune:

    Va multumesc din suflet pentru urare si pentru vizita. Va doresc, la randul meu, multa sanatate si Sfinte Sarbatori fericite si binecuvantate!

  28. @Alex Androne, La mulţi ani! Îmi pare rău că nu am descoperit blogul dv. de Moş Ajun. Felicitări pentru blog şi pentru profesia dv. de apostol al copiilor!

  29. Alex Androne spune:

    La mulţi ani, Roxana! Mulţumesc frumos pentru vizită şi pentru aprecieri.

  30. Constantin Liliana spune:

    Mult succes , ma bucur ca citesc aceste articole minunate, chiar astazi am predat la clasa a doua Copilaria lui Iisus, Iisus in templu si am verificat daca micutii au inteles lectia cu Fuga in Egipt.
    Domnul sa va ajute si sa va ocroteasca.

    • Alex Androne spune:

      Multumesc pentru vizita si pentru urare. Mult succes in activitatea pe care o desfasurati cu micutii la scoala. Este un lucru minunat sa le sadim in suflet copiilor dragostea de cele sfinte. Dumnezeu sa ne ocroteasca pe toti!

  31. vlad90 spune:

    Ma bucur sa vad un site pe aceasta tema. Felicitari domnului profesor care a ales sa raspandeasca astfel cuvantul lui Dumnezeu!

    Numai bine,
    Vlad

    Doamne ajuta!

  32. rapas spune:

    La multi ani, domnule Alexandru, pentru minunata zi de maine!

    Peste mări şi peste ţări,
    Se adună pe cărări,
    Lumea toată în alai
    Pentru al nostru Întîi de Mai
    .

  33. elisa spune:

    Lumea lui Alexandru are acelas autor?
    minunate pozele.

  34. Alex spune:

    Multumesc mult de tot!

  35. Orasanu Nicolae spune:

    Foarte tare blogul diri…mult succes inainte…si sper ca la toamna sa ne mai vedem in liceu>:D<

  36. Buna ziua, domn’ profesor! In sfarsit am gasit si eu blogul…mereu va spuneam la ora ca nu dau de el ;))…Felicitari pt blog dar si pentru implicare…m-am bucurat sa vad ca ati postat poze de la ultimul clopotel…si ca aveti grija sa scrieti mereu despre activitatile liceului…asta arata cat de mult contam , noi elevii, pentru dumneavoastra… Mult succes in continuare!

    • Alex Androne spune:

      Bun venit, dragă Laura! Mulţumesc pentru vizită şi pentru cuvintele frumoase. Ţie şi colegilor tăi, vă urez din suflet multă sănătate şi succes în tot ceea ce veţi face! Numai bine şi…te mai aştept pe aici!

  37. Mircescu Stefan Silviu spune:

    Buna ziua domn’ profesor. Daca aveti timp sa vedeti un clip destul de interesant despre un om care a trait un an dupa cuvantul din biblie, il gasiti aici. http://www.ted.com/index.php/talks/a_j_jacobs_year_of_living_biblically.html . Este destul de interesant.

    • A. Androne spune:

      Bine ai revenit aici, dragă Silviu! E o mare bucurie să văd cum foştii elevi mă „vizitează”. Mersi frumos pentru link. Este un subiect interesant.
      Ţie şi colegilor tăi, un salut cu drag!

  38. Ginta Florin spune:

    Sper sa nu gresesc, anii au trecut peste noi si cred ca insfarsit pot sa iti raspund si eu la felicitarea trimisa pe adresa parohiei.Nu ti-am putut raspunde, fiindca nu mi-ai lasat adresa.Astept confirmare.

    • A. Androne spune:

      #Doamne ajută, părinte Florin! Cum să greşeşti? Bine ai venit pe aici! Este şi o adresă de mail în pagina „despre noi” pe care sper să ţinem legătura. Să auzim numai de bine!

  39. stefania spune:

    Felicitari pentru blog si implicare! Sloganul ar fi potrivit pentru o campanie anti-drog si anti-plante etnobotanice dar nu gandita din perspectiva pe care o au majoritatea din cei care initiaza asftel de campanii ci din perspectiva ortodoxa, aceea de a ne apropia de aceste suflete si a incerca sa le ajutam. Eu sunt din Bucuresti si astfel de cazuri sunt multe iar efectele sunt devastatoare. Cum vedeti o astfel de campanie? Eu mi-as dori sa fac un asemenea proiect dar care sa aiba in vedere contactul direct cu persoanele afectate si nu doar materiale publicitare si alte lucruri de genul acesta pentru ca nu ating ranile.

    • A. Androne spune:

      # Mulţumesc mult, Ştefania, pentru vizită şi pentru felicitări. Într-adevăr, problema drogurilor este una foarte serioasă şi tragică. Nu doar în Bucureşti (îmi dau seama ce proporţii sunt acolo!), ci peste tot în ţară, flagelul „otrăvurilor” aducătoare de „fericire” face tot mai multe victime. Este o luptă grea, în care trebuie să se implice toţi, cu maximă responsabilitate! Este foarte adevărat că nu trebuie rămas doar la …cuvinte, căci este mare nevoie de eforturi concrete, palpabile, pentru salvarea celor ce au devenit victime, dar şi pentru ferirea celor ce sunt tentaţi să cunoască acest fenomen cumplit.
      Mult succes în toate cele propuse!

      • Seniuc A spune:

        Abia acum am reusit sa iau legatura cu cativa fosti colegi si am aflat de existenta fotografiilor facute la intalnirea de 20 ani. M-am bucurat enorm ca am avut sansa sa vad acele fotografii.
        Am citit o parte din comentariile pe care le-ai lasat pe acest site si nu pot decat sa te admir pt intelepciunea cuvintelor tale.
        Mi-ar face placere sa gasim o cale de comunicare. Eu sunt plecata din tara de cativa ani si orice veste aflata despre cei care au facut candva parte din viata mea imi aduce bucurie si sper din tot sufletul ca la urmatoarea intalnire sa pot fi si eu prezenta.
        Deocamdata singurii cu care am intrat in contact sunt Claudia si Cristi.
        Iti urez mult succes in activitatile pe care le inteprinzi si sper sa primesc vesti de la tine.

      • A. Androne spune:

        # Bine ai venit pe aici, Angela! Mă bucur mult pentru vizită. Sper să ţinem mai bine legătura pentru revederile care vor urma.
        Mulţumesc pentru cuvintele tale frumoase. Te mai aştept pe aici şi…ţinem legătura!
        Multă sănătate şi numai bine! 🙂

  40. […] Chiar daca pare ca deranjeaza pe unii, ora de religie se cuvine sa ramana o treapta importanta In educarea generatiilor de copii si tineri care vor asigura viitorul acestei tari. Iar un viitor frumos nu se poate cladi decat cu oameni frumosi la suflet, cu caractere puternice, oameni cu principii de viata solide. Credinta crestina ofera din plin toate garantiile unei educatii solide, profunde, In spiritul iubirii de Dumnezeu si de semeni. Dumnezeu sa ne ajute!

  41. […] Chiar daca pare ca deranjeaza pe unii, ora de religie se cuvine sa ramana o treapta importanta In educarea generatiilor de copii si tineri care vor asigura viitorul acestei tari. Iar un viitor frumos nu se poate cladi decat cu oameni frumosi la suflet, cu caractere puternice, oameni cu principii de viata solide. Credinta crestina ofera din plin toate garantiile unei educatii solide, profunde, In spiritul iubirii de Dumnezeu si de semeni. Dumnezeu sa ne ajute! Prof. Alexandru Androne (admin. Ora de Religie) […]

  42. Diane spune:

    Frumos blog! Imi place foarte mult ideea de atrage mai multi oameni sa creada in Dumnezeu,mie mi-a folosit mult, felicitari si mult succes in continuare!

  43. iosifbalazs spune:

    Este un blog care uneste.Bunul Dumnezeu sa va dea multa sanatate.tineti-o tot asa. Doamne ajuta.

Lasă un comentariu