Înălţarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii) – 14 septembrie

Este una dintre marile sărbători creştine. O zi închinată cinstirii Crucii Domnului – altarul Jertfei mântuirii noastre. Începutul acestei vechi sărbători creştine se leagă de numele marilor Împăraţi creştini: Constantin cel Mare şi mama sa Elena, cei care au dat libertatea de credinţă tuturor creştinilor din Imperiul Roman (Edictul de la Milano din 313). Tradiţia creştină spune că Împăratul Constantin a avut o viziune deosebită în ajunul bătăliei de la porţile Romei, împotriva rivalului său Maxenţiu. Atunci i s-a arătat pe cer o cruce sub care scria „In hoc signo vinces” („în acest semn vei învinge”). Constantin ar fi dat ordin ca soldaţii să deseneze semnul Crucii pe scuturile lor. Bătălia s-a încheiat cu victoria lui Constantin, care a ajuns astfel Împărat al întregului imperiu. Nu a uitat ajutorul divin pe care l-a primit în acel moment crucial al vieţii sale. De aceea, una dintre primele măsuri pe care le-a luat, a fost acel extraordinar Edict de la Milano (313), prin care a dăruit libertate creştinilor, punând astfel capăt unui lung şir de persecuţii nedrepte, cărora le-au căzut victime enorm de mulţi martiri ai creştinătăţii, pe care Biserica îi pomeneşte până astăzi.

Acesta a fost doar începutul convertirii unuia dintre cei mai de seamă împăraţi romani, care a făcut atât de mult bine creştinilor. A căutat să repare nedreptăţile făcute de împăraţii persecutori de până la dânsul. Mama sa Elena, pe care istoria o consemnează ca pe o femeie foarte credincioasă, a avut dorinţa expresă de a vedea locurile sfinte, pe unde şi-a purtat paşii Mântuitorul. Mai mult, a dorit să găsească şi locul mormântului Domnului şi Crucea Sa, pe care S-a jertfit spre mântuirea lumii. Trecuseră câteva veacuri de la acele evenimente. Istoria ştersese multe dintre urmele acelor momente cutremurătoare. Din mărturiile localnicilor, printr-o stăruinţă extraordinară, împărăteasa Elena avea să găsească locul Mormântului Domnului, precum şi Crucea Sa. În ziua de 14 septembrie a anului 335, patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălţat în biserică Crucea Domnului, înaintea tuturor credincioşilor, ca să fie spre închinare şi cinstire celor ce mărturiseau credinţa creştină. De atunci a început să fie sărbătorită în această zi de 14 septembrie Înălţarea Sfintei Cruci.

Crucea Domnului este simbolul credinţei creştine. Este stema Bisericii lui Hristos! Chiar dacă ea ne va aminti de-a pururea de suferinţa şi de moartea în chinuri groaznice a Mântuitorului Hristos, creştinii o cinstesc pentru că ea este altarul pe care Iisus Domnul ne-a câştigat mântuirea, salvarea, izbăvirea din robia păcatului, a morţii, a distrugerii spre care omenirea se îndrepta din pricina căderii în păcat. Fără Cruce nu ar fi existat Jertfa şi nici Învierea! Nu se poate mântuire fără Cruce. La mântuire nu putem ajunge decât prin Cruce! Cuvântul Mântuitorului ne descoperă mai multe sensuri ale Crucii: „Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să urmeze Mie!” (Marcu 8,34) Despre care Cruce vorbeşte Domnul aici?

Primul înţeles al cuvântului Cruce este acela al lemnului pe care Domnul şi-a vărsat sângele şi şi-a dat viaţa pentru noi. Numai El, Fiul lui Dumnezeu întrupat, a putut să transforme acest obiect de ocară în obiect de cinstire. Un act generos, unic, dumnezeiesc, a transformat unealta călăilor în unealtă a mântuirii oamenilor, în obiect de cinstire şi de sfinţire. Crucea este semnul Jertfei Mântuitorului!

Al doilea înţeles al Crucii este cel de destin personal. Vorbim de „crucea vieţii”, dar nu în sensul de predestinare („ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus” – concepţie populară eronată). Dumnezeu a rânduit oamenilor nişte coordonate în care se înscrie viaţa fiecărui om (timpul când ne naştem, locul, familia, ţara, ş.a.). Dar nu sunt toate acestea coordonatele vieţii unui om. Acesta este doar destinul brut, pe care omul, fiinţă liberă, creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, este chemat să-l perfecţioneze, să-l desăvârşească. „Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru cel ceresc desăvârşit este!” (Matei 5,48). Suntem chemaţi să facem totul ca să ne desăvârşim, să tindem spre sfinţenie, spre viaţa în comuniune cu Dumnezeu! Acesta este adevăratul destin al vieţii noastre!

Crucea mai înseamnă şi încercările vieţii noastre, suferinţele, durerile, greutăţile şi eşecurile prin care toţi trecem. Ele sunt pietre de hotar care ne călăuzesc spre mântuire. Aşa cum Mântuitorul a îndurat din Iubire atâtea suferinţe pentru noi, oamenii, şi noi suntem chemaţi să acceptăm cu tărie, cu credinţă, cu încredere, toate încercările vieţii noastre. Ele sunt crucea noastră. Fiecare om are crucea lui, care nu seamănă cu a celorlalţi. Este o cruce unică! Şi trebuie să o purtăm.

A-ţi lua crucea mai înseamnă şi altceva: a înţelege şi a accepta că destinul fiecărui om este, în acelaşi timp, pământesc şi ceresc. Avem de împlinit o misiune aici, pe pământ, dar în acelaşi timp trăim pentru viaţa cerească, pentru Împărăţia lui Dumnezeu! De aceea Crucea este interpretată ca o intersectare a axei orizontale a vieţii pământeşti, cu axa verticală a vieţii dumnezeieşti.

Pentru creştini, Crucea este şi un mijloc de mărturisire a credinţei creştine. Obiceiul străvechi de a ne însemna cu semnul Sfintei Cruci este un mod văzut de a mărturisi că suntem creştini, că Îl mărturisim pe Iisus ca Domn şi Mântuitor. Spunând „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” – formula care se rosteşte de către preot la Botez, este ca şi cum am recunoaşte de fiecare dată credinţa noastră în Sfânta Treime, reactualizând spiritual Botezul. Este şi o cerere prin care Îi cerem lui Dumnezeu iubirea Sa, ocrotirea, ajutorul.

Crucea mai este înţeleasă şi ca armă spirituală împotriva răului, a puterilor demonice. Însemnându-ne cu simbolul Crucii, ne încredinţăm lui Dumnezeu şi ocrotirii Lui. Nu putem să nu cinstim Crucea Domnului! Însuşi Sfântul Apostol Pavel amintea despre cei care batjocoreau acest simbol sfânt al tuturor creştinilor: „cuvântul Crucii este nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării, dar pentru noi, ce ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu”(I Cor.1,18).

În amintirea momentului din anul 335, an de an, în fiecare biserică este aşezată Sfânta Cruce în mijlocul sfântului locaş, iar creştinii o împodobesc cu flori şi se închină. Este o zi de post, o zi în care suntem chemaţi să medităm la Jertfa Mântuitorului, la suferinţele îndurate pentru noi, oamenii. Slujbele şi cântările bisericeşti subliniază tocmai importanţa Crucii în viaţa creştinilor:

„Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvintează moştenirea Ta. Biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celor potrivnici dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău” (Troparul Înălţării Sfintei Cruci).

„Cel ce Te-ai înălţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou, numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pe credinciosul nostru popor, dăruindu-i lui biruinţă asupra potrivnicilor, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă (Condacul Înălţării Sfintei Cruci).

„Crucea eroilor” de pe Muntele Caraiman

9 Responses to Înălţarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii) – 14 septembrie

  1. A.Dama spune:

    Am citit cu placere articolul. Mi-am amintit intamplarea aceea cu omul care s-a plans cat ii e de greu. Si a fost dus intr-o incapere sa isi aleaga el singur crucea. Si acolo erau cruci mari si foarte mari, pe care nici nu le-ar fi putut ridica. Apoi altele mai potrivite, mai mici… S-a tot uitat si si-a ales una de care era multumit si care-i parea usor de dus. Apoi i s-a spus ca si-a ales exact crucea lui…

    Si inca o chestiune. Oamenii se temeau si sa rosteasca numele Diavolului, ca sa nu se simta acesta chemat, auzindu-si numele. Si-atunci i-au spus, printre altele, si „Uciga-l Crucea”.

  2. Camix spune:

    Mi-am amintit de următorul videoclip. Mi s-a părut foarte emoţionant:

  3. blogideologic spune:

    Crucea este vechiul simbol din Orientul Mijlociu pentru stea. Naşterea Domnului este anunţată magilor caldeeni de o stea.

  4. Alex Androne spune:

    Mulţumesc pentru vizite şi comentarii tuturor! Desigur, ar fi cu mult mai multe de spus despre Sfânta Cruce – simbolul tuturor creştinilor – decât am scris aici.

    Da, A.Dama, este extraordinară acea istorioară şi cred că se potriveşte fiecăruia. Toţi ne plângem câteodată că avem o cruce prea grea. Dar este tocmai crucea „care trebuie”! Ştie Dumnezeu cel mai bine cât putem duce. Numai că adesea ni se pare a celorlalţi mult mai uşoară! Aşa credem noi… Cu „ucigă-l Crucea”…aşa este. Nu mai rămâne decât să zicem Amin Doamne!

    Camix, mulţumesc pentru link. Clipul este exact în conformitate cu cele spuse de A.Dama. Omul şi-a tot „ciuntit” crucea sa care era exact cât trebuia să fie ca sa-l izbăvească în încercări. Sper să vadă cât mai mulţi clipul!

    „Blogideologic”, este o întreagă simbolistică a Crucii, aşa cum a fost folosit acest simbol de-a lungul timpului. Îl întâlnim şi în alte religii, chiar dacă în forme diferite şi cu alte semnificaţii. Important este să înţelegem bine ce reprezintă ea pentru noi, creştinii. Şi să o cinstim aşa cum se cuvine. Interesantă asocierea dintre stea şi cruce!

  5. […] că spune adevărul, ca şi voi să credeţi”. (Ioan 19, 6-11; 13-20; 25-28; 31-35) Cititi si oradereligie.wordpress.com Puteţi vedea câteva fotografii de pe “Dealul Crucilor” în GALERIA FOTO Primele […]

  6. In viziunea mea, Sfanta Cruce este si simbolul Trinitatii, al Sfintei Treimi, simbol al Universului dintotdeauna,cel mai puternic:cand ne facem cruce, punem primele 3 degete ale manei drepte la frunte, apoi la piept si apoi la umarul drept si stang. Creatorul, Dumnezeu Tatal, este Creierul, facatorul tuturor celor vazute si, desigur, nevazute. Fiul – care s-a facut Om si a coborat pe pamant, pentru a muri pe Cruce, vine la piept, adica in mijlocul nostru, pentru a ne mantui. El este prezent si in noi, prin sfanta Euharistie. Duhul sau Spiritul Sfant, Cel ce coboara suflete noastre pe pamant si apoi le ridica inapoi spre a le duce la Domnul pentru infatisarea si judecata, este omniprezent:Tatal Creator este sus in Cer, Isus este pe Pamant, iar Duhul Sfant, adica umerii, sau partea din Cruce care face legatura intre Tată si Fiu, Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat,… (stiti restul Crezului) revin, Duhul Sfant este omiprezent, atat in Cer cat si pe Pamant, in intregul Univers, El este Cel ce insufleste orice fiinta, sufla har si are grija de suflete, de ingeri, sfinti si oameni.
    Aceasta este viziunea mea, ea poate fi sau nu impartasita si de alti crestini, eu unul sunt crestin si ma impartasesc cu Sfintele Taine oricand simt ca Domnul Isus mi-o cere, pentru a ma curati de orice pacat.
    Dumnezeu sa binecuvateze pe toti fiii si fiicele Sale !

    • A. Androne spune:

      # Bun venit, Ovidiu, pe pagina noastră! Îţi mulţumim pentru această adevărată mărturisire de credinţă, în care regăsim învăţătura Bisericii, aşa cum am primit-o şi trebuie să o mărturisim cu toţi, „în Duh şi Adevăr”!
      Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toţi!

  7. Ovidiu spune:

    Multumesc si eu pentru primire, sunt bucuros sa fiu, chiar si virtual, printre crestini, frati intru Hristos.
    Toti tinerii ar trebuie sa urmam exemplul Sfintei Precuvioase Parascheva, care in pofida greutatilor vietii si-a marturisit credinta si l-a primit pe Hristos in inima sa, raspunzand la chemarea Domnului:Cine vrea sa imi urmeze Mie, sa se lepede de sine, sa isi ia Crucea si sa urmeze Calea mea „. Sa facem orice pentru a ne lepada de sinele nostru sovaielnic si slab, si sa urmam toata viata Calea Lui Hristos, purtandu-ne crucea cu aceeasi demnitate crestina. Pentru fiecare om El are o misiune speciala, la fel ca ingerii, si trebuie sa o aflam prin El: raspunsul va veni neintarziat.
    Slava lui Isus si Maria !

  8. A. Androne spune:

    Mulţumim pentru vizită, dragă Ovidiu! Dumnezeu să ne călăuzească pe toţi pe calea mântuirii!

Lasă un comentariu